When Genius Failed

Sista tiden har jag tagit tag i läsningen riktigt ordentligt, med hjälp av lite motiverande vadslagning med några nära vänner har jag kommit in i en vana av att läsa ett par hundra sidor i veckan. Har slukat en hel del riktigt läsvärda böcker som jag kanske på ett eller annat sätt kommenterar i bloggen.

En bok jag läste ut idag är When Genius Failed. Boken handlar om Long Term Capital Management med dess uppgång och fall. Alternativ titel till blogginlägget skulle kunna vara “Why smart people do dumb things”. Vet dock inte om jag gillar beskrivningen av de bakomliggande personerna som smarta.

Boken handlar om hur en del hybris, två delar okunskap sjugosju delar delar (snabbt stigande) skuldsättning. Fonden Long Term Capital Management hade som investeringsidé att investera i att orimliga spreadar skulle konvergera till teoretiskt mer korrekta värden. Ett exempel på en sådan trade skulle kunna vara att, i de fall Handelsbankens A-aktie handlas billigare än B-aktien, att blanka B-aktien och istället köpa A-aktien. Ingenting konstigt med en sådan trade, då det är orimligt att en sådan spread ska hålla över tid. Problemet för Long Term Capital var att de gillade sina bets så mycket att de skuldsatte sig. Skyhögt. Under normala tider var skuldsättningsgraden mot eget kapital i fonden 30 gånger (exklusive derivatexponering), och när spreadarna gick emot fonden vart det egna kapitalet snabbt förbrukat. Efter ett par framgångsrika år, fick de “extrema marknaderna” under 1998 fonden att totalt kollapsa, varpå ett bankkonsortium fick köpa ut fonden på inrådan av Federal Reserve. Många av de bakomliggande förvaltarna riskerade, och förlorade, sina förmögenheter i kraschen. Ironiskt nog fick akademikerna Merton och Scholes Nobelpris för den optionsmodell vars modellantaganden visat sig vara totalt felaktiga, och blev fondens fall.

Boken är en trevlig läsning, även om det inte är mycket nytt på tapeten för den som sett vad Buffett diskuterat vid olika tillfällen. Huvudregeln att ta med sig från LTCM-debaclet är Buffetts visdomsord om leverage: “If you’re smart, you don’t need it. If you’re dumb, you shouldn’t use it”. Mitt råd till Merton och Scholes är att inte riskera sitt goda akademiska rykte genom att ännu än gång visa på sitt bristande investeringsintellekt.

//David

6 thoughts on “When Genius Failed

 1. Om du inte läst den, så kan jag tipsa om Howard Marks bok “The most important thing”. Väldigt bra att läsa om man vill utveckla sitt tänkande kring investeringar. Väldigt “contrarian”och väldigt bra.

 2. Det stora problemet i LTCM var att de antog att investeringarna var oberoende. Genom att investera i många oberoende objekt kunde man anta att det var omöjligt att belåningen skulle döda LTCM eftersom det var så osannolikt att alla investeringar skulle krascha på samma gång.

  Självklart var inte de olika investeringarna oberoende och om jag minns rätt så skulle det här även ha upptäckts om man använd källdata från krisen i slutet på 80-talet och inte bara från uppgången i början av 90-talet.

  Det som skrämmer mig mest är att man med paketeringen av skräpobligationer i princip begick exakt samma misstag en gång till när “oberoende” lån i ett paket sågs som mindre riskfyllt än lånen separat.

 3. Jag läste nyligen boken “the wisdom of crowds” av James Surowiecki, vilken jag varmt rekomenderar. Han berör också ltcm i ett kapitel. Han menade att ytterligare ett problem man hade var att man var så stora och att man agerade på ganska små marknader, exempelvis typ danska veteoptioner och liknande. Efter ett tag var det dessutom ingen som ville sälja när ltcm ville köpa och tvärtom.

 4. Vore kul att se hur långt Buffett skulle kunna gå, som ett rent skämtprojekt från hans sida, med sina citat innan de mest bruntungade fanboysen fattar att han bara skämtar.

  Kan nån tex förklara det gudomliga i förstameningen i citatet ovan?

 5. Vore intressant att höra er syn på utvecklingen inom Bahnhof de två senaste kvartalen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.