Tråkigt, Spännande och kanske ett användningsområde för beta ändå

“Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1”

Warren Buffet

Följer man dessa visa ord av Warren Buffett bör det gå bra. Lättare sagt än gjort. En start är att slänga alla “Effiient market hypothesis” böcker i soptunnan och läsa något annat kanske.

Att ett företags aktie skulle bli en mer riskabel investering ju mer aktien sjunkit i pris är nämligen något jag ser som helsjukt och knappast verklighetsbeskrivande. Ju mer priset sjunker desto större säkerhetsmarginal får man på inköpet av aktien och desto mindre riskabel blir investeringen i mina ögon.

Om man däremot vill använda volatilitet för att beskriva någon typ av risk i ett företag borde man ta en titt på volatiliteten på företagets historiska vinster. Om ett tråkigt företag på en vuxen marknad har haft en liten volatlitet på sina historiska vinster de senaste tio åren och har hämtat in några/någon procent per år i vinsttillväxt genom sänkta kostnader/ökade marknadsandelar ser det för mig sett ut som företagets risk är väldigt liten generellt. Då är det bara att försöka undvika de andra typer av risker som går att undvika som t.ex. att betala för mycket för detta fina företag.

Däremot i ett tillväxt företag som agerar på en ny marknad som visat en stigande trend i vinster kan det däremot se ut på ett annat sett även om det på pappret ser väldigt bra ut. Ett exempel är Spotify som jag hittade för något år sedan. Sekunden när jag hittade det tänkte att det här är en väldigt bra produkt och de borde kunna tjäna bra med pengar på den. Det som dök upp i huvudet sekunden efter var medlidande för Spotify grabbarna som utvecklat en sådan bra produkt men borde bli snuvade på kakan av iTunes någon månad efter lansering.

Spotify är inte börsnoterat så jag slapp huvudvärken och fick aldrig frestelsen att investera i ett företag som aldrig visat vinst. Det konstiga för mig är att iTunes fortfarande inte kommit med en liknande produkt och bråkat med Spotify? Kanske är det någon typ av patent eller något som ligger bakom, vem vet?

Huvudpoängen är att nya produkter och marknader alltid är lite osäkra pga av att framtiden här är väldigt oförutsägbar. Jag kan rabbla upp ett antal exempel på företag som startat en “boom” men som sedan aldrig fått kassera in på sin innovation.

Ett bättre sätt att investera i den växande marknaden är att hitta ett stabilt fint företag som levererar en produkt/tjänst till den växande marknaden och på det sättet ta del av kakan. Om man gör detta på ett bra sätt så slipper man gissa om vilka bolag inom den nya sektorn som kommer lyckas osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.