Shiller p/e

Jag tror att måttet Shiller p/e har diskuterats förut på bloggen. Det fungerar som ett mått på marknadens värdering relativt historien och drar utifrån denna värdering (10 års p/e) slutsatser om vilken avkastning indexinvesterare kan förvänta sig givet historiska avkastningsnivåer från samma värderingsnivåer. Här kan ni hitta en bra text om den nuvarande värderingen av den amerikanska aktiemarknaden.

Ta en titt på tabellen på sidan 3.

In particular, in the ninth bucket (where we are today at 22.2) the average real stock market return over the next decade does not break 1%. The worst case is a horrendous -4.4% real return per annum (those who think the disappointing post-2000 decade-long results can only happen from super high P/E’s are mistaken), and the best case is very good, though less wonderful than the much better best cases from lower starting Shiller P/E’s.

Utöver detta ska vi ha i åtanke att marginalerna är historiskt höga, även om detta till viss del (okänt hur stor) säkerligen är en sekulär trend. Det bästa historiska exemplet för nästkommande 10 år vid samma marknadsvärdering som idag är alltså en årlig avkastning på 8,4% (med ett snitt på 0,9%!), men det var i en värld då BNP växte i en högre takt än vad vi kan förvänta oss framöver. I min mening bör förväntningarna i dagsläget vara ganska mycket lägre än de “gamla vanliga” 8%, även för svenska indexinvesterare.

Kanske vet någon läsare om det finns liknande data för stockholmsbörsen?

Edit: Efter en läsarinsats har vi nu någorlunda uppdaterade och precisa siffror från stockholmsbörsen samt en hel del andra börser i världen. Hos Affärsvärlden.

5 thoughts on “Shiller p/e

 1. Visst påverkar de låga räntorna de motiverade värderingarna uppåt, men jag tror att man ska akta sig väldigt noga för att utropa ett new normal även i det här fallet.

  Jag har inte ännu hittat något övertygande argument till varför ultralåga räntor är ett permanent inslag i ekonomin bara för att det har sett ut så de senaste 20 åren eller så. I ett historiskt perspektiv är 5% mycket lågt och endast förunnat länder med mycket välfungerande finansiella institutioner (relativt sett) och en hög nivå av trust. I dagsläget skulle en hel del svenskar få det jobbigt om reporäntan låg på 5%…

 2. Kolla här för en ungefärlig uppskattning av nuvarande Shiller P/E: http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3545695.ece

  Kan nämnda att några av mina större innehav är Swedbank, SHB och Skanska köpta på lägre nivår. Har även en del NCC. Känns bra när man ser listan på bolagsspecifika Shiller P/E 🙂 Framtiden får utvisa om det är kloka köp.

  /Danne

 3. Sorry om jag kapar det här inlägget lite.
  Men jag är lite nyfiken på hur ni ser på det här med IPS:er, alltså det faktum att man kan sätta av 12,000 per år och erhålla avdrag på deklarationen..

  Förutsatt att man har en inkomst, borde det väl vara gynnsamt att kunna sätta av 12,000 per år för att skatta på dessa pengar i framtiden istället för nu?
  Eller är jag helt ute och cyklar med min matematik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.