Sammanfattning 2012

Ytterligare ett år läggs till handlingarna, denna gång med ett ett något sämre resultat. Min portfölj avkastade 8,1% jämfört med 16,7% för SIXPRX. 2012 var första året sedan jag började investera som jag underavkastade jämfört med index. Min CAGR sedan 2008 är 17,6% jämfört med 5,68% för SIXPRX. Mäter vi från 2009, då jag flyttade över mitt investerande från större delen fondsparande till ren aktieinvestering, är den annualiserade avkastningen 28% jämfört med 18,3% för SIXPRX. Jag räknar inte med att kunna avkasta så högt i framtiden i absoluta termer och inte heller med att kunna slå index med 10-12%.

Årets avkastning får betecknas som undermålig, både jämfört med index och jämfört med mina egna mål. Anledningarna till detta är flera. Den största är att jag inte omviktade portföljen aggressivt nog under sommaren 2011 – därav har följt 1,5 års underavkastning. Den näst största bidragande faktorn är att jag under året har hittat och agerat på ganska få investeringar och att stockholmsbörsen framförallt känns ganska oattraktivt värderad och har så gjort ända sedan rallyt hösten 2011. Detta har lett till att jag under året, trots att det inte framkommit på bloggen i någon större utsträckning, har börjat titta allt mer utomlands. Jag har rotat en del i danska småföretag, tittat lite på kontinenten, köpt aktier i ett stort amerikanskt företag och tittat avundsjukt dreglande på japanska netnets, som jag inte har lyckats hitta något rimligt sätt att investera i från Sverige.

Trots årets resultat i rena siffror känner jag under 2012 utvecklade mitt tänkande och min process mer än något tidigare år. Jag har omvärderat en del saker. Kanske blivit mer kvantitativ – ett slags insikt att jag aldrig kommer att bli lika smart som Buffett men kanske kan göra något som mer liknar Schloss eller Graham. Bahnhofs resa under året har gjort avtryck i hur jag ser på oväntade händelser. Men även om jag förmodligen inte kommer att ta positioner i GEICO- eller Amexstorlek hoppas jag att jag inte kommer att vara rädd för att fyra av ganska rejält när lägena kommer. Jag och David har nyligen diskuterat optionsvärdet på likvider och värdet av att om man är fullinvesterad åtminstone ha en del av det kapitalet i mer likvida aktier. Allt för att i högre utsträckning kunna dra nytta av nedställ på marknaden. Det är tankegångar som jag har tagit intryck av. Trots allt är det nog inte i klimat som 2012 och 2010 som värdeinvesterare lägger grunden för sin överavkastning.

Det har skett några få förändringar i min portfölj under 2012 och inga jag känner mig redo att redogöra för utom en. Det är som tidigare nämnt en amerikansk aktie, en global large cap som har haft en miserabel utveckling på börsen under de senaste åren. Det är väsensskilt från i princip alla mina tidigare investeringar och signalerar väl någon form av utveckling av mitt tänkande i sig. Det kommer snart en post om företaget, men jag ska hålla er på halster lite till och det vore kul att höra några gissningar från läsarna om vad denna aktie kan tänkas vara för någon. Jag vågar nog inte ge många fler ledtrådar, för då skulle aktien kanske bli för lätt att ringa in. Men en sak till kan jag säga: ett och annat ögonbryn kommer nog att höjas.

7 thoughts on “Sammanfattning 2012

 1. Jag gör den icke-kreativa gissningen apple.
  Facebook känns alldeles för långsökt egentligen även om jag inte följt deras utveckling senaste månaderna.

  Apple känns som det skulle kunna ge effekten “ett och annat ögonbryn kommer nog att höjas”.

 2. Om det var någon jag hade hoppats på skulle mäta sina framsteg under 2012 i hur mycket “Owners Earnings” dina företag dragit in till dig, var det du. Istället för en parameter du inte på något sätt kan påverka. Priset! och det vid ett speciellt datum som 1/1, som om marknaden skulle vara bättre just då att sätta ett korrekt pris på värde.

 3. “Det är som tidigare nämnt en amerikansk aktie, en global large cap som har haft en miserabel utveckling på börsen under de senaste åren. ”
  Oj då, den meningen hoppade jag visst över.

 4. Owner earnings är så klart det sannaste måttet men ack så svårt att mäta exakt.

  Jag låter givetvis inte ett enskilt års prisrörelser påverka mig åt något speciellt håll, men pris är det objektiva mått som finns, hur bristfälligt det än fungerar i det korta perspektivet. Att den 1/1 skulle hålla någon signifikans är förstås rent trams precis som du säger men ska man göra avstämningar med jämna mellanrum kan man likväl göra det vid en förhållandevis logisk tidpunkt som årsskiftet. Sedan ska jag erkänna att jag tycker att det är lite kul att mäta avkastning till och från, även om det är slöseri med tid till 95%.

  Vanligen brukar mina årsredogörelser fokusera mer på besluten som jag har tagit under året, men av olika anledningar vill jag inte skriva alltför mycket om det den här gången (det finns inte heller extremt mycket att skriva – ett ganska inaktivt år på det stora hela). Därför blev också posten mer kuriosa än något verkligt matnyttigt.

 5. Tror alla storbanker kan (SHB kan definitivt) handla japanska aktier men att du får göra det manuellt via kontoret. Kostnaden blir väl högre pga det manuella inslaget men ska väl inte vara en issue förutsatt hyfsad size och långsiktigt engagemang.

 6. Att det går rent praktiskt vet jag, men det är ju en fråga om friktionskostnader. Har inte sett några acceptabla priser, särskilt inte med hänsyn till att mycket av det som är attraktivt är netnets med liten likviditet. Att göra kvantgrejer som till exempel Pabrai med en portfölj på 10-20 snorbilliga aktier är då uteslutet. High conviction bets på små bolag i Japan är nog svårt att hitta.

 7. Intressant blogg, har en fråga ang. din historia som pokerspelare. Spelar du något alls nuförtiden? Om inte, vilka är de huvudsakliga skälen? För mkt varians, för tråkigt osv..? Som jag minns dig från främst ongame så kunde att kan du fortfarande göra dig grymma pengar på poker. Har ingen aning om vad du är god för men om jag får gissa så är ditt förväntade värde på börsen de närmaste åren lägre än vad du kunde gjort på poker samma år, men du kanske ser det som en investering där du efter 15-20 år av goda avkastningar kommer spela börsen med summor du aldrig kunde fixat på poker under ett år? Eller hur går tankarna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.