Ryssland billigt? Skulle inte tro det

Sentimentet idag är att den generella investeraren bör ha en inte försumbar exponering mot olika emerging markets, inte minst Ryssland som är den billigaste större börsen i världen på ren P/E-basis. Bill Browder lägger i videon en otagbar smash mot banknissarna som försöker hetsa folk att slänga sina pengar på dyra rysslandsfonder. Med Hermitage Capital Fund var han den förste västerlänningen som på allvar investerade i Ryssland under 90-talet, och gjorde miljarder på att köpa tillgångar till 1-2 gånger årsvinsten. Ryssarna visste helt enkelt inte hur finansiella tillgångar skulle värderas efter decennier av kommunism, och trots att många företag plundrades på sina tillgångar så fanns det luft i värderingarna under en lång tid.

Det var dock med nöd och näppe som Browder undkom med fondens pengar ifrån en sammansvärjning mellan statstjänstemän och organiserad brottslighet i syfte att konfiskera fondinnehavarnas tillgångar. Lika mycket tur hade inte en av Bill Browders advokater som fortsatte kämpa mot konspiratörernas lagvidriga förfaranden när Browder inte längre tilläts in i landet. Han torterades ihjäl i ryskt fängelse, efter det att konspiratörerna slutligen gett upp på att få tag på några av Hermitages tillgångar och istället förfalskat skatteåterbäringskrav i dess namn. På så vis tillskansade de sig 230 miljoner dollar från den ryska staten.

Någon som fortfarande tycker att Ryssland är billigt? Vill ni även diversifiera mot Nordkorea, Zimbabwe och Vitryssland?

1 thought on “Ryssland billigt? Skulle inte tro det

  1. Emerging markets i allmänhet och Ryssland i synnerhet ger mig gåshud. Ser ingen anledning att investera i dem öht. Exponeringen mot dessa marknader är ju förmodligen tillräcklig i en random Sverigefond men med den fördelen att du får det billigare avgiftsmässigt och prismässigt. Vad det beträffar Ryssland blir man ju dessutom bekymrad över vilka kompromisser företag och länder är beredda att göra för vinst/tillväxt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.