Poscos kapitalallokering

Finansnovis gjorde idag en bra genomgång av Posco som en uppföljning på Aktiefokus utmärkta analys.

En detalj blev dock lite fel, vilket är lätt lätt hänt med den namnförvirring som råder – många stora företag i Sydkorea har väldigt liknande namn på grund av den gamla chaebolstrukturen. Posco var intresserade av att köpa Daewoo Shipbuilding för några år sedan men gjorde inte det. Däremot köpte man 2010 Daewoo International som är ett finansbolag inriktat på trading och investering i råvaror. Det som föranledde det här inlägget var inte det här detaljfelet, utan att det faktiskt är ganska viktigt för mig varför de aldrig köpte Daewoo Shipbuilding. För de var i högsta grad intresserade av att göra det.

Det beror nämligen med mycket stor sannolikhet på att Charlie Munger motsatte sig det. Det här är viktigt på två sätt:

1. Det innebär att Berkshire antagligen inte starkt motsätter sig varken den aggressiva utbyggnaden av kapacitet eller övrig expansion genom vertikal integration. Åtminstone inte starkt nog för att gå ut offentligt med det, vilket i och för sig garanterat är en hög tröskel. Enda andra gången som jag just nu kan komma ihåg att jag läst om något liknande när det gäller Berkshire var när Kraft gjorde något förvärv för något år sedan. Man sålde sedermera av sitt innehav i K raft.

2. Poscos ledning kanske inte tänker precis så aktivt på effektiv kapitallokering som man vill att de ska göra. Men de lyssnar i alla fall på storägaren Berkshire. Och det är värt väldigt mycket.

När jag hittade fram detta blev jag alltså mer trygg med Poscos kapitalallokering än jag var tidigare.

9 thoughts on “Poscos kapitalallokering

 1. Så bra att du redde ut det! Det ger ju en eventuell investering lite mera tyngd, trodde inte Buffett påverkade sina små aktieinnehav så mycket faktiskt. Med tanke på alla bilder på båtar osv. på posco.com’s sida om Daewoo så tænkte jag att de hade køpt hela packetet. Men det var ju vældigt bra. Hur ær det med den dær førsækringsverksamheten, var den också del av “skeppsbyggar” Daewoo då kanske?

  Lite kul att se hur tiden innan 70- och 80-talen fortfarande lever kvar i vissa industrikonglomerat. Lite annorlunda jæmført med en investering i ett konsultbolag det hær..

 2. Haha jag kan ju inte stava.. skriver mycket på norska nu før tiden, så på ett norskt tangentbord blev det fel. Paketet ska det såklart vara!

 3. Kan påpeka att Charlie Mungers Daily Journal Corporation (DJCO) kom ut med sin första 13-f häromdagen och Posco var ett av fyra offentliga innehav.

 4. Hej! Har nu läst igenom de flesta av boktipsen som du har rekommenderat här på värdeinvesteraren. Jag undrar nu om du har några andra böcker som du kan rekommendera? Gärna någon som går in djupare på hur man synar ett bolags bokföring om du vet av någon sådan.

  Förutom mina frågor vill jag tacka för det du skriver, det är mycket uppskattat.

 5. w,

  Ledsen för sent svar, hoppas du läser det ändå. Det finns många böcker som går djupare in i bokföringsbitarna. En som jag skrivit om på bloggen är The Art of Short Selling. Några andra som jag gillar är Financial Shenanigans, Accounting for Value, Financial Fine Print och The Interpretation of Financial Statements.

  En klassiker i ämnet som jag tyvärr inte läst är Quality of Earnings. En annan jag köpt som ligger och väntar är What’s Behind the Numbers.

  Böcker är bra men ingenting slår praktik i ämnet. Att läsa balans- och resultaträkningar är ett måste för att bli bra på det. Precis som att det inte går att torrsimma sig till OS-guld.

  Hoppas det var till hjälp.

 6. Detta är nog precis vad jag letade efter. Får bli en del läsning innan jag ger mig på årsredovisningar mer praktiskt, för stunden är jag alldeles för vilsen. Tack igen.

 7. Var inte rädd! Det kan vara lättare att ta till sig teorin om du kan relatera till några riktiga räkenskaper 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.