Påfyllning av ZhongDe

Eftersom jag i dagens läge har haft svårt att finna fina bolag i Sverige till rimliga priser så har jag undersökt min portfölj och de olika marknaderna lite närmare de senaste veckorna. Mina innehav i HM och Fenix Outdoor utgör tillsammans lite över 50% av min portfölj för tillfället. Jag känner att dessa två innehav är de jag är bekvämast med, både vad det gäller insyn och dagens värdering. Dock ser jag varken HM eller Fenix Outdoor som några superkap till dagens priser men i perspektiv till vad andra företag värderas till så är jag mycket nöjd med dessa. Mycket har ju hänt de senaste två åren och det är inte samma julafton nu som det var för två år så att säga.

Ett annat innehav som tidigare utgjorde en större del av min portfölj är Zhongde Waste Tech som jag skrivit om en del, bland annat i en kort analys. Jag har tidigare nämnt att jag inte kommer öka denna position på grund av att den utgjorde en såpass stor del av mitt totalbelopp men nu när både euron och marknadsvärderingen tappat rejält så kunde jag helt enkelt inte motstå.

För att kort beskriva ZhongDe så är det ett tyskt/kinesiskt företag som är verkande på den kinesiska marknaden och säljer skräpstationer. För två år sedan sålde de mest små skräpstationer till bland annat industrier och sjukhus för behandling av dess restprodukter. Inom detta segment låg både marginaler och avkastning på investerat kapital på riktigt fina nivåer. Under krisen 2008 så avtog dock efterfrågan ordentligt på dessa små skräpstationer, vilket gjorde att ZhongDe gick över till att bygga större skräpstationsprojekt som dessutom har möjligheten att utvinna energi ur förbränningsprocessen. Dessa projekt har absolut inte lyckats nå samma marginaler eller avkastning på investerat kapital men det har däremot hållit ZhongDe flytande.

Hur som helst värderas nu aktien till 7,6euro på Xetra vilket är ett tapp på cirka 35% sedan jag sist köpte och i dagens läge motsvarar den totala marknadsvärderingen ungefär företagets kassa på 98m euro. Utöver detta finns cirka 30m euro netto i andra tillgångar och bolaget har inga långsiktiga skulder. Resultaten ZhongDe har presterat de senaste två åren har varit runt nollstrecket så det är inget att hurra över men vaknar deras vanliga marknad för små skräpstationer till liv igen så ser jag en stark potentiell uppsida. Förhoppningsvis är det tecken på det vi får se den 29e april när årsredovisningen släpps!

9 thoughts on “Påfyllning av ZhongDe

 1. Får nog ta en koll på detta igen, tyckte det lät rätt intressant när aktien handlades runt 10, men inte uppdaterat mig sedan dess. Det är ju lite med bokföringsfrågan kring kinesiska bolag som jag ställer mig frågande till. De brukar ju kunna ha “dubbla böcker”, men det kanske inte är en issue här iom att företaget ägs i Tyskland.

 2. Vilka risker ser du med klädbolagen? Jag själv kan tycka att det läskiga med just klädbranschen är trender och modeberoende.

 3. Jansson, självklart är det så, det är absolut något min lilla position i Odd Molly fått känna av. Med Hennes & Mauritz (inom Sverige) ser jag dock detta problem mer som en risk för tillfälliga förluster. Detta ifall HM felbedömmer styrkan av vissa moden inför framtagandet av nya kollektioner. På vissa av de utländska marknaderna har din poäng mer styrka då jag kan tänka mig att Hennes & Mauritz gynnats av att de uppfattas som en ny möjligtvis “hipp” aktör.

  Det ska dock inte förbises att Hennes & Maurits utbud är väldigt prisvärt och med tanke på vilken konkurrensfördel de har i nettomarginaler jämtemot konkurrenterna inditex, gap med mera så har jag svårt att se dem långsiktigt hotade. För övrigt har jag väl dessutom uppfattningen att lågprissegmentet är mindre modeberoende då det ofta går ut på att efterlikna de stora modehusens kollektioner, istället för att skapa nya trender och moden. Detta går självklart att misslyckas med då och då men ifall Hennes & Mauritz skulle ha gjort det ofta skulle dem inte vara där dem är idag. Att de dessutom har en sådan stark ställning som arbetgivare med möjlighet att locka till sig väldigt kompetent personal gör mig ytterligare lite säkrare att de kommer fortsätta att lyckas.

  I fallet Fenix Outdoor är jag också relativt säker då mycket deras kläder är aktivitetsbundna även om vissa produktlinjer som t.ex. fjällräven jackorna har varit trendberoende. Självklart har modet fortfarande en betydande roll eftersom de ändå har konkurrenter som de på något sätt måste konkurrera med, och dessutom måste de få kunderna att uppleva ett extra värde då deras produkter ligger i det lite dyrare prissegmentet. Däremot känner jag att människor kommer fortsätta med fiske, jakt, skidåkning osv ett bra tag till och jag har förtroende för att familjen Nordin bemöter efterfrågan lika rätt som familjen Persson 🙂

 4. Gilmour självklart känns inte Kina lika säkert som Sverige och det är väl egentligen det motargument jag ser emot ZhongDe. Däremot är styrelsen tysk, och redovisningen upplagd efter IFRS standarden. Självklart finns ju alltid risken att det försegår fuffens ändå men det är ju precis som i många tidigare fall svårt att upptäcka och en risk man tar i alla sina investeringar. Däremot kan det ju argumenteras att risken för fuffens är större med kinesisk anknytning än ett helsvenskt bolag 🙂

 5. Hej, Johan. Jag kan tänka mig att det beror på två nyheter, den nya jordbävningen i Japan och granskningen av flera oseriösa Kinesiska bolag på den amerikanska börsen (jag länkar längst ner i posten). Detta är dock bolag som köpt in sig i sovande amerikanska bolag och på det viset inte behövt gå igenom säkerhetskontrollen vid en entré på listorna. ZhongDe var det första Kinesiska bolaget som listades på Xetra och har genomgått den högsta standarden av kontroll (även kallad “Prime Standard”) på den tyska börsen Xetra.

  Jag har letat efter transaktionslistor för insiders en hel del idag men har tyvärr inte hittat, hittar du får du gärna tipsa mig. Det var ju helt klart en lite tråkig tidpunkt för mig att fylla på tidigt i veckan men nu funderar jag på att organisera om mina innehav och ta ytterligare en lite starkare position i ZhongDe.

  USA:s börskommission granskar kinesiska bolag
  Ny jordbävning utanför Japan
  ZhongDe’s listning.

  Det finns även information angående deras listning på Xetra på deras hemsida. ZhongDe har dessutom samma revisionsbyrå idag som de hade vid listningen 2007.

 6. Hej,

  Jag tycker att det borde finnas någon insynslista även på Xetra börsen. Är ju väldigt intressant och se hur insiderna har agerat.

  Jag ska leta lite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.