Om att rygga aktiebloggar

Jag känner mig tvungen att skriva några rader här efter att ha läst en liten diskussion på Twitter igår om ämnet.

Vi på bloggen har i princip slutat skriva om våra illikvida innehav (ja, för tillfället verkar det kanske som att vi slutat skriva helt…). Detta rörde sig egentligen om ren självbevarelsedrift från vår sida eftersom våra portföljer är större än svenssonsnittet och likviditeten ibland innebär riktiga begränsningar. Till exempel hade både jag och David (hans goda idé) innehav i Trygga Hem innan de köptes ut från börsen förra året och den aktien diskuterades aldrig på bloggen. Likaså har jag idag ett par innehav som aldrig diskuterats offentligt vare sig på bloggen eller någon annanstans.

Man skulle kunna tänka sig att det borde väl inte spela någon roll ifall vi skriver om en aktie efter det att vi har köpt på oss en position. Och visst, påverkan vore kanske marginell ifall vi då visste att vi under inga omständigheter skulle vilja eller kunna köpa mer aktier, men det ligger liksom i ett portföljinnehavs natur att man gärna skulle vilja ha mer av det under rätt omständigheter.

En annan aspekt av detta som uppmärksammades en del på Twitter igår är den kurspåverkande effekt bloggare har. Lundaluppen och Aktiefokus har en långt mycket större läsekrets än den här bloggen och det verkar otvetydigt så att deras poster påverkar ganska stora mängder kapital på marknaden. Något som också tydliggjorts av Avanzas nya funktion “relaterade aktier”, som visar vilka andra aktier ägare av bolaget också har i sin portfölj. Till och med jag har tydligt kunnat se hur till exempel vad jag har skrivit om Bahnhof har påverkat flödena i aktiehandeln.

Tidningen Börsveckan har så länge jag vet varit starkt kurspåverkande och just därför är deras track record av väldigt lågt värde. Det går helt enkelt inte att separera ut kurspåverkan från deras stockpicking. I deras fall är det dessutom så ställt att de inte har några som helst friktionskostnader för sina “köp”, vilket gör att de enkelt, om de vill, kan manipulera sitt resultat dels genom att välja mindre bolag med lägre float och dels genom att öka antalet transaktioner. De här effekterna är något som läsare av både Börsveckan och aktiebloggar måste se upp med.

Det senaste året har varit exceptionellt gott för de olika värdebloggarna där ute. De allra flesta verkar ha haft en synnerligen god avkastning och så som marknaderna fungerar är det därför inte konstigt att dessa strategier börjar kopieras. Men det innebär också att den strategin allt annat lika är sämre idag än den var för säg ett år sedan. Det eventuella arbitraget (ifall bloggarna har faktisk edge på marknaden) som fanns där är i absolut bästa fall mindre idag. I värsta fall har flödena vänt så till den grad att ryggningarna har negativt EV gentemot passiv förvaltning. Med en spirande börsoptimism och måhända en en grogrund för större okritiskhet vill jag höja ett varningens finger.

Caveat emptor.

20 thoughts on “Om att rygga aktiebloggar

 1. Sen har man problemet att alla bets en person gör rimligtvis inte har samma EV, vilket inte är så bra för en potentiell ryggare. Är marknaden tillräckligt effektiv kommer i så fall de enda betsen som går att rygga vara EV0 eller EV-, vilket då resulterar i att en potentiell ryggare kan göra exakt samma bets som en spelare som har ett statistiskt signifikant track record med en edge mot marknaden (om man nu skulle kunna bevisa det), och ändå förlora. Faran är väl att det troligtvis gör folk mer riskbenägna för att de känner sig i gott sällskap.

  Detta är förmodligen ett större problem inom exempelvis sportsbetting, där marknaderna är mycket mindre och de som är på andra sidan betsen (spelbolagen) riggar spelet till sin fördel, men likväl så borde samma dynamik finnas inom aktieinvestering med ett inverterat förhållande mellan effekt och storleken på marknaden. Det verkar dock som att inte ens de bästa investerarnas bets har tillräckligt starka coattailingeffekter (se exempelvis studien som gjordes på att man kunde coattaila Buffett under de sämsta förhållandena och ändå slå index med 10%+) för att arbitraget skall försvinna.

 2. Dom som tar rygg oavsett om det är pâ Löparen, Warren Buffett, Lundaluppen, ägamintid, Aktiefokus eller Mohnis Pabrai borde nog helt enkelt ta en titt pâ hur länge dessa investerare sitter pâ sina företag. Om medelsnittet är nâgra âr per företag dâ kan man nog lite lugnare ta rygg pâ dom och om det rör sig om veckor till mânader dâ ska man vara mer aktsam.

  Jag funderade själv ett tag pâ att ta rygg pâ Warren Buffett men sedan sâg jag en föreläsning frân Charlie Munger där han helt enkelt sa att under dom sista 40 âren har 20 företag inneburit att det har gâtt sâ väl för dom som det har gjort. Ett företag vart annat âr! Resten har antingen gâtt sämre eller runt index. Det betyder att om jag ens skulle försöka ta rygg sâ mâste jag äga allt dom äger och vartannat âr kommer jag att köpa pâ mig ett framgângsrikt företag men resten kommer att vara medelmâttiga. Jag insâg snabbt att jag inte kan köpa pâ mig allt som dom köper och om jag ska börja plocka dâ blir det väldigt riskant!

  Det betyder att det säkraste kortet är att köpa Berkshire Hathaway rätt av och det kan man ju faktiskt ocksâ göra men det gâr ju inte men det stora flertalet av dom andra investerarna / bloggarna. Borde nog ocksâ tas fram vad är alternativen? Att lyssna pâ finans “experter” pâ nâgon tidning? Sin bankman? Teknisk analys snubbar? Frisören och grannen?

 3. Jag tror bara att vi bloggare är så eftertraktade som våra senaste års track record. Min portföljs popularitet beror nog på

  – en del enkelhet
  – en del överavkastning, framförallt de senare åren
  – men till allra största delen att börsen gått bra överlag, totalintresset har stigit

  Om börsen går dåligt under 2014 kommer säkert min portfölj, liksom Aktiefokus, Ägamintid etc. tappa följare. Om min överavkastning upphör (vilket den måste göra något år, banker kan ju inte gärna ta över hela ekonomin) så kommer säkert en del följare att gå till andra bloggar eller andra källor.

  Merparten av min portfölj är ju väldigt stora bolag där det inte finns någon återkoppling från mig till bolagets kursutveckling. Bonheur är mer riskabelt. Med erfarenheten därifrån så kommer eventuella mindre bolag i portföljen (inga tilltänkta och inga sådana planer) att bara redovisas som en pott.

  Jag tycker hela fenomenet är en aning skrämmande (vilket är mitt egentliga ansvar när jag nu vet om detta?) och väldigt fascinerande. Att man anonymt kan bygga upp en trovärdighet som i många ögon är större än namngivna professionella rådgivare är intressant.

  Nordnets satsning på Shareville är en annan aspekt på detta som du gärna får belysa i ett inlägg 🙂

 4. Det jag gillar med framför allt Lundaluppens blogg är de väldigt sunda principerna och det sunda förnuftet och på vilket sätt de omsätts i investeringsprinciper och en investeringsfilosofi. Med detta sagt tror jag inte (hoppas inte) att besökarantalet kommer att falla i dåliga tider, eftersom det är ovanstående punkter som jag tror kommer att tilltala folk och hålla läsarna kvar.

 5. Till viss mån tror jag också det faktum art det finns få bolag som är köp värda just nu. Min portfölj böter mer och mer “mainstream” bland bloggare. Jag har svårt att hitta bolag jag är intresserad av, så när någon köper något bolag så tittar jag närmare på det.

 6. Jag tror också att under en större börsnedgång löser problemet sig självt. Då tappar många intresset trots att det är då den stora skördetiden inträffar. Däremot måste jag hålla med om att det olyckligt om man ökar intresset och efterfrågan för väldigt illikvida aktier eftersom man delvis slår undan benen för sig själv.

  Å ena sidan finns alla nackdelarna. Intresset, efterfrågan och priset går upp så man inte kan köpa mer utifall aktien skulle ligga kvar och vara lågt värderad och ouppmärksammad. Handlar det om långsiktiga innehav är det ganska dumt att skriva mycket om bolaget. Handlar det om bolag man faktiskt tänker göra sig av med om några år när värdet har stigit och man kan tänkas ha köpt färdigt av bolaget kan man lika gärna skriva när man har köpt färdigt.

  Å andra sidan finns alla fördelarna. Genom att skriva om olika bolag lär man sig otroligt mycket och tvingar sig till högre kvalitet än att sitta i sitt egna excelark. Det är interaktionen med läsarna som är det mest värdefulla, där man får kritik och uppslag till nya idéer. Än så länge har detta definitivt övervägt nackdelarna. En vacker dag, när man har lite mer erfarenhet, kanske det är mer värdefullt att gå under jorden och höja nivån på excelarket istället. Man får skugga de kvarvarande bloggarna och kanske diskutera lite bakom kulisserna med de närmast sörjande.

  Hur jag egentligen ska göra med aktier med en likviditet under en viss gräns eller med ett börsvärde under en viss gräns (small cap?) är något jag kommer grubbla på. För de aktier jag redan har skrivit så mycket om är det ingen idé att ändra något. Jag följer bolagen ganska nära och intresset hos läsarna är redan på den nivå som det är, men för nya aktier är frågan hur jag ska göra. Det vore förbaskat trist att behöva lägga locket på eller lägga ner. “Köpt bolag X” eller “Maskerad analys av bolag Y” är rätt trist.

 7. P,
  “Det verkar dock som att inte ens de bästa investerarnas bets har tillräckligt starka coattailingeffekter (se exempelvis studien som gjordes på att man kunde coattaila Buffett under de sämsta förhållandena och ändå slå index med 10%+) för att arbitraget skall försvinna.”

  Det där har ett flertal metodproblem, bland annat selektion och post hoc. Jag finner inte argumentet lika övertygande som till exempel Pabrai gör.

  Fredrik,

  “Borde nog ocksâ tas fram vad är alternativen? Att lyssna pâ finans “experter” pâ nâgon tidning? Sin bankman? Teknisk analys snubbar? Frisören och grannen?”

  Ingen? Lita på eget omdöme låter som en sund grundinställning i mina öron.

  Lundaluppen,

  “Bonheur är mer riskabelt. Med erfarenheten därifrån så kommer eventuella mindre bolag i portföljen (inga tilltänkta och inga sådana planer) att bara redovisas som en pott.”

  Verkar vara en bra idé för att undvika problematik.

  “Nordnets satsning på Shareville är en annan aspekt på detta som du gärna får belysa i ett inlägg :-)”

  Hade inte hört om det förrän nu och är inte riktigt säker på att jag förstår upplägget riktigt, mer än att det är något slags plattform för coattailing. Däremot gjorde introduktionsvideon mig en smula nervös när den upprepade det feluttalade namnet på produkten ohälsosamt många gånger.

 8. Det kan väl vara sunt att kika närmre på bolag som verkar passa in på vad man själv är intresserad av när någon annan nämner dem.

  Dock blir jag lite mörkrädd om man köper aktier i ett relativt komplext bolag dagarna efter det nämnts av någon anonym bloggare i ett inlägg. Känner man sig lockad av något som någon annan anfört som bra så är det nog bra att undersöka lite nogrannare, vänta lite extra länge, på att själv summera sin egna bedömning. Inte tvärt om, tänka att halva jobbet redan är gjort. Blir man exponerade för någonting som någon annan är uttryckligen positiv till så tror jag risken är större att man “sänker garden”. Desstå viktigare då att försöka punktera den positiva bilden.

  En annan aspekt som kan snedvrida bilden på det hela ära tt tyvärr är det så att man sällan tjänar något på att lyfta fram sin skeptism offentligt mot andras “case” eller bolag man anser suspekta i allmänhet. Det finns inget att vinna på det. Tvärt om. Man riskerar att bli till åtlöje om man har fel alternativt riskerar få ta emot hätska mail och kommentarer som dränerar en på energi.

  Det räcker att skriva lite lätt om att t.ex. Sino Agro Food kanske inte är den mest lämpliga investeringen så har man ju som beställning kommentarer där om att man inte kan läsa vare sig bokslut eller på engelska. Skriver man “mjae” om Gullberg o Janssons nyemission och listning så har man tydligen “missat flera viktiga nyckelfakta” och gjort analysen snedvriden o.s.v. Det ger helt enkelt inte så mycket positiv feedback att vara negativ.

 9. Kenny:

  Jag håller med om att det kan finnas ett stort värde i läsarinteraktionerna, mycket på grund av ett fåtal kommentarspostare som egentligen borde ha sin alldeles egna bloggar med visa ord (kalle56 och Irving Kahn till exempel).

  Får väl erkänna att jag också ibland har funnit responsen ordentligt underväldigande, men det kan förstås bero på brister i mina texter och ämnesval snarare än något annat.

  Jag tänker inte hålla en konsekvent linje, men tills vidare gäller huvudsakligen att när likviditeten är begränsad skriver jag inget. Det hindrar det dock inte från att klia i fingrarna att dela med mig av ett visst innehav som jag inte har lyckats bygga en full position i än. Tillfredsställelsen är ganska stor när man hittar ett fynd och den är inte försumbar av att dela med sig av det heller, ärligt talat.

  Responsen och utbytet verkar variera väldigt mycket beroende på vad man skriver om. Väldigt många fler attraheras av snabbväxare (Protector). högutdelare (Swedbank) eller direkt relaterbara aktier (McDonalds, Apple, H&M) snarare än nedpressade bolag i utbombade sektorer (Dell, Posco). Men det är väl rätt naturligt.

 10. Spartacus,

  Har själv fått mothugg av fans några gånger när jag skrivit elakt om deras favoritaktier. Grejen med fans är att de inte argumenterar sakligt så det är inte värt att lägga sin tid på att gå i genmäle. Det räcker väl utmärkt med att låta posterna stå för sig själva? Jag tycker det är en beundransvärd insats att researcha och sedan våga kritisera aktier och företag som inte håller måttet av olika anledningar. Något jag själv gör för sällan.

 11. Det kommer alltid finnas människor som vill väldigt mycket på kort tid. Därför kommer det alltid finnas de som kastar sig huvudlöst på varje tips som har ett spår av seriositet över sig och investerar barnens julklappspengar i bolag på börsen eller närmaste Jack Vegas-maskin.

  Det är därför inte underligt att bloggar som producerar analyser och kommentarer av genomgående hög kvalité börjar dra till sig folk som vill ta rygg och också få vara med om en värdeökning ala Lundaluppens Swedbank-innehav.

  Jag har själv tagit inspiration (tagit rygg) från ett antal bloginlägg. Men jag ser det inte som jag blint litat på vad en anonym skribent har skrivit på sin blog utan istället sett det som en mer avancerad stockscreener. Jag erkänner villigt att ni bloggare lyfter de tunga lyften och jag plockar endast frukterna av erat hårda arbete.

  Jag kanske borde kommentera mer och visa min uppskattning lite tydligare men ofta så har man väldigt lite att tillägga… Innan jag har satt mig in i POSCO för att kunna komma med ytterligare information utöver det excellenta inlägget så har väl råvarukonjunkturen hunnit vända 😉

  Nåväl, det blev ett pekoral av mitt inlägg, men slutsatsen är väl att ni gör ett bra jobb som producerar intressanta inlägg och analyser. Om sedan någon tar rygg så är det ju inget annat än en komplimang. Ni har på något sätt byggt upp ett förtroendekapital, förhoppningsvis via ett konsekvent och logiskt handlande i era investeringar snarare än att ni lyckats pricka en kursraket.

 12. Hehe, Share Will var lite kul. Där kan man dela sina testamenten med andra. Varför uppfinna ett eget testamente när du kan ta rygg på de som gjort det framgångsrikt tidigare?

 13. Jag gillade Trygga Hem och köpte dem. Hade nog även skrivit om dem ifall de inte hade blivit uppköpta. Nu fick jag mest skriva att ägarna sålde sig billigt. Med fler köpare i den aktien så hade man faktiskt fått en bättre avkastning, än vad man fick.

  Jag tror aktiebloggar med tiden kommer ha en effekt på mindre likvida aktier. Det är även därför Kenny och jag uttalat har köpt “klart” innan vi publicerar en artikel. Faktum är att vi dock lägger upp riktkurser ifall vi hittar något intressant innan inlägget så man kan ta rygg på oss på det viset. Dock, är det etiskt om man gör som vi gör? Jag tycker det, eftersom man lägger ned så hemskt mycket tid på att analysera ett bolag och den enda betalningen är kommentarerna tillbaka och en eventuell aktiestegring.

  Personligen längtar jag efter att få se vad Nordnet gör med Shareville. Jag har provat Shareville lite, http://www.shareville.se/martinbirkeldh/aktieportfolj/, men den portföljen är totalt fiktiv (utom affärerna med Elektra Gruppen). Jag tror mycket väl man kan få ett följa-John-beteende av det och det är nog meningen. Nordnet vill ju självklart öka antalet transaktioner.

 14. Mycket intressant diskussion och om utvecklingen fortsätter som idag så kommer definitivt fler bloggar att bli mer och mer kurspåverkande i mindre likvida bolag. Det är väldigt synd tycker jag för ekonomibloggarna ger så mycket värdefullt utbyte mellan läsare och bloggare, och kvalitén är ibland otrolig jämfört med allt annat som skrivs om svenska investeringar på internet.

  Samtidigt är det ju kul att intresset är på en hög nivå, men just småbolag är något som jag tycker ofta är extra intressant att läsa om, och det vore synd om möjligheten att blogga om dem försvinner.

 15. @Gilmour

  Jo visst ska alla lyssna pâ sig själva och det gör dom ocksâ. Problemet är att gemene man har inte tid att sitta och analysera hundratals företag och behöver därför idéer om företag som är av intresse att titta extra pâ. Min uppfattning är att läsarna tar en rejäl titt pâ företagen innan dom själva köper och vi bloggare ska inte försöka förringa vâra läsares förmâga att tänka och analysera själva.

  Jag har flera läsare som är mycket mer intelligenta än jag, har mycket mer investerings kunskap än jag och garanterat bättre resultat än vad jag har (vilket inte är sâ svârt). Jag försöker att lära mig frân dom för att förbättra mig själv över tiden som gâr.

  @Spartacus

  Som anonyma mâste vi kunna ta smälllen att folk inte gillar vad vi skriver om företag som dom äger. Anonyma bloggare är ju faktiskt nästan dom enda som kan spy galla över ett företag (om man inte heter Ackmann etc…) med liten till ingen risk för att förlora jobbet eller att fâ minskad bonus som följd.

 16. lurker,

  Det är möjligt att jag inte gjorde det tillräckligt tydligt, men det är alltså inte att använda bloggar som uppslag för vidare research som jag oroar mig över, utan direkta rörelser på aktiemarknaden säg morgonen efter en analys publiceras.

  Att lyfta goda idéer från andra är något jag själv förordar. Majoriteten av mina innehav genom åren är lyfta från andra personer. Så här på rak arm kan jag bara peka på Bahnhof som helt egen idé, åtminstone bland större positioner. Men någonstans bör eget omdöme komma med i bilden, annars tror jag att man kommer bränna sig allvarligt.

 17. Tycker inte det är något fel i att skriva om småbolag, efter att ni själva har köpt klart. Ägde också Trygga Hem och håller med Martin om att bolaget såldes alldeles för billigt. Trygga Hem är således ett typexempel på ett bolag där alla aktieägare hade tjänat på att bolaget fått mer uppmärksamhet.

  Sedan är det så att på lång sikt spelar det ingen roll hur mycket det skrivs om en aktie, det är ändå företagets egen utveckling som styr, oavsett om det är ett litet eller stort bolag.

  Mvh

 18. Och som ett litet mått på börstemperaturen kan jag konstatera att trots att bloggen legat i dvala sedan den 1 okt slog den igår outstanding besöksrekord. Cirka 50% högre antal unika besökare än någon annan enskild dag i bloggens historia 🙂

  Fredrik,

  Om folk inte är övermänskliga analytiker tvivlar jag på att alla lyssnar på sig själva och sitt eget omdöme i alltför stor utsträckning när man direkt kan se volympåverkan i aktier som omskrivs timmarna och dagarna efter det sker. Jag håller på med detta på heltid men har hittills aldrig lyckats researcha ett företag så snabbt…

 19. Jag är faktiskt inte oroad av vare sig kursrörelser eller följa John beteende.

  Rent etiskt känner jag att jag har varit tillräckligt tydlig med att jag anser det vara dumt att följa mig och när det gäller aktieinköpen så köper jag i klump. Om det skulle visa sig att Doros uppvärdering beror på min skarpsynta analys är det självfallet synd att jag inte kunde köpa mer billigt. Men nu ligger de istället inom en zon där det kanske är dags för mig att minska ned innehavet en aning och då innebär kursökningen istället att jag kan köpa fler aktier i något annat bolag.

  Jag har även följt utvecklingen av Bonheur och även om antalet svenska ägare ökat så verkar kurspåverkan ha varit låg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.