Nu börjar det röra på sig…

Alltele köper Blixtvik från nätägaren IP-Only. Som tidigare diskuterats på bloggen, så är det nu tid för konsolidering i branschen och de företag som inte ännu har uppnått kritisk massa kommer att tvingas ge sig i en eller annan form en efter en. Alltele pungar upp 24 miljoner kronor för Blixtviks 25 000 kunder. Detta är en prisnivå som Bahnhof inte ens har varit nära att kunna matcha, är min spontana gissning. När jag utifrån delårsrapporter har räknat på Bahnofs tidigare, förvisso väldigt mycket mindre, förvärv har jag kommit fram till att de kan ha betalat i trakterna kring 400-500 kr per kund. Huruvida det följer med några mer fördelaktiga nätavtal för Alltele förtäljer dock inte historien. I mina ögon verkar det rimligt att detta skulle ingå i avtalet, åtminstone under en övergångsperiod och för trafiken som de berörda kunderna genererar.

Allteles köp finansieras helt via kassaflödet, enligt pressmeddelandet. Det låter hyfsat tufft för ett företag av Allteles storlek att klara av utan att ta upp ytterligare lån. Vid utgången av Q3 hade de knappt 19m i likvida medel. Å andra sidan sägs det inget om över hur lång tid betalningen kommer att ske. Hur det nu än må vara med Allteles likviditet på marginalen, så gör ju detta att konkurrensen på förvärvsområdet mildras framöver, vilket kanske kan ge Bahnhof en chans att komma över kundstockar billigare. När främsta konkurrenten har öppnat ormsvalget och svalt en hjort och bjässarna knappast är intresserade av små fjuttiga kundstockar på några tusen kunder, så kan det mycket väl uppkomma tillfällen. Vilket kanske ännu mer talar för min tes att Bahnhofs utdelning inte kommer att uppgå till 50% av årsresultatet.

Bahnhof svarade för övrigt, sin vana trogen, lite cheeky med att skicka ut ett pressmeddelande om att man värvat sin nya marknadschef från just Blixtvik.

4 thoughts on “Nu börjar det röra på sig…

 1. Hur det du på framtiden för Bahnhof, gilmour, är du oroad över insiderförsäljningarna?

 2. Njae, vad det gällde Lewens försäljningar så handlade de ju uppenbart mest om att lösa in arbitraget som optionerna medgav (även om han inte riktigt är uppe på samma antal aktier som för ungefär ett år sedan).

  Vad det gäller KN Telecoms försäljningar, så tycker jag självklart inte om dem. Men det ska beaktas att de fortfarande har ett väldigt stort ägande i företaget. Det är inget ovanligt att grundarna av företag säljer av aktier efter hand som deras skapelse växer. I takt med att förmögenheten blir större så blir också vitsen med diversifiering större. Page och Brin har exempelvis kontinuerligt sålt av googleaktier under en lång tid. Så har även Gates, frikopplat från de aktier som används till välgörande ändamål.

  Man brukar ju generellt säga att när insiders köper är det bara av en anledning, men när de säljer så kan det finnas många möjliga skäl. Och det stämmer förstås i grova drag.

 3. Jag hoppas att du har rätt, men ser du inget problem med att köpa bolag som är tekniktunga, mao hur motiverar du ditt innehav i bolaget?

 4. Bandbredd är idag mer utav en utility än något annat. Bahnhof som företag har mer likheter med exempelvis elbolag än med forna tiders it-bolag. Självklart finns det alltid risker, mest synligt omvälvningarna som mobila uppkopplingar redan har börjat medföra, men jag tror att dessa kommer att användas sida vid sida med fiber för en lång tid framöver.

  Vi bör trots allt komma ihåg att Bahnhof aldrig har visat förlust, har uppvisat extrem tillväxt de senaste åren och fortfarande handlas på lägre rullande p/e än index. Jag har väldigt svårt att se att det skulle råda sämre förutsättningar för Bahnhof att öka/bibehålla sin intjäning framöver jämfört med övriga marknaden.

  Nu är förstås inte en relativjämförelse nog för att motivera en investering, men det kan ändå vara bra för att sätta saker i något slags perspektiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.