Mitt nyaste innehav – Dell

Jag har tyvärr skjutit upp och skjutit upp att skriva ett längre inlägg om mitt senaste köp och idag small det visst till. Kanske slår förtroendet hos mina läsare i botten på grund av detta – det finns egentligen ingen rimlig anledning till att jag skulle ha hållit inne med mitt köp av Dell med hänsyn till likviditeten i aktien eller något annat. Istället för att skriva ihop en lång analys av bolaget som egentligen har varit min tanke blir nu avslöjandet av mitt köp ett antiklimax av stora mått. Under förra året köpte jag Dell-aktier i spannet $8,90-$9,91 för ungefär 10% av portföljen.

Hursomhelst tycker jag att även dagens pris är förhållandevis lågt även för en ägare som inte får hävstång på kassaflödet med hjälp av skuldsättning och har därför starka funderingar på att öka ytterligare i aktien. Ryktet verkar ha påtagligt stor chans att vara sant med två olika källor och faktumet att Michael Dell har en stor förmögenhet även utanför Dell, vilket gör att behovet av yttre krediter inte bör vara för stort. Således bör det, givet att ryktet är sant, vara en prisfråga ifall det hela är genomförbart eller ej.

Kortfattat bestod min analys vid köpet av bolaget i en övertygelse om att EUC (End-User Computing, det vill säga försäljningen av datorer) inte var värdelös, trots att markanden prisade in det. Även om man skulle börja sälja datorer till breakeven eller mindre förlust ger det här området företaget en float som har långt ifrån nollvärde. Den mer okända ESS-delen (Enterprises, Services and Solutions) som kan beskrivas som något av ett hopförvärvat mini-IBM var däremot på egen hand en hel del mer än företagets dåvarande marknadsvärde – vilket gav mig ett intrinsic value-estimat på runt $20. Dell befinner sig i något av en perfekt storm där alla kunder drar in på IT-omkostnader samtidigt som Windows 8 hittills långt ifrån har rosat marknaden. Jag ser det fortfarande som mycket mer troligt än inte att dessa faktorer förbättras för Dell. Och även om Windows 8 i slutändan floppar och Microsoft blir det nya Kodak är Dells EUC teknikagnostiskt i så måtto att de kan bygga datorer, hybrider och tablets med andra plattformar och ändå tjäna en del pengar. Så länge Apple inte tar över världen totalt då.

Men vi ska komma ihåg att en mycket stor del av Dells värde nu inte kommer ifrån PC-tillverkningen och detta är nyckeln till caset. I ESS har vi förmodat mer förutsägbara intäktsströmmar med en målmarknad som över tid bör växa oerhört starkt. Det är möjligt att Dell inte får så stor del av kakan, det är trots allt tufft att konkurrera med IBM, Oracle, Microsoft, HP och grabbarna, men även utan tillväxt som ens är i närheten av den som de förvärvade delarna av den här verksamheten uppvisade före uppköpen gör detta Dell till en billig aktie, så länge de inte absurt och oförklarligt råkar ut för en efterfrågekollaps på en marknad där de har vuxit även organiskt under senare år.

Morningstar har ett väldigt bra dokument med nyckeltal och annat för den intresserade. Ta en extra titt på FCF och utvecklingen av aktiestocken över tid.

16 thoughts on “Mitt nyaste innehav – Dell

 1. intressant position! Värderingen verkar prisa in väldigt mycket elände. Styrka att ha tydlig långsiktig ägare i grundaren. Jag får nettokassan till ca 5 USD per aktie vilket motsvarar 40% av marknadsvärdet.

  Har ni förresten kikat på Intel eller Microsoft?

 2. defensiven: Tänk på att omsättningsminskningar slår ut på kassan då current liabilities måste återbetalas. “Floaten” dvs negative cash conversion cyclen måste ju återbetalas löpande och minskar då försäljningen omvandlas det till en faktisk liability. I min mening har detta ett stort värde och bör inte räknas av 100% mot kassan, men en haircut är nog på sin plats om man kastar ett öga på hur marknaden ser ut idag.

  Sedan ska man som alltid med amerikanska bolag ha i åtanke problemet med repatriation och fundera över hur mycket eller om det bör göra att man ska göra avdrag på värdet på de delarna av kassan.

 3. Den stora frågan är väl varför ni ska hinta om att ni gjort nya investeringar när ni ändå aldrig outar några förrän ni köpt-behållt-sålt-aldrig mer kommer köpa samt stämt av med den där avlägsne kusinen i Sölvesborg att han handlat färdigt osv… men man ska kanske teasa lite för att få läsare?

  Lite foliehattsvibbar

 4. Men vafan, dom har väl aldrig sålt något innan dom outar? I de flesta fall har de väl outat rätt snart som de haft möjlighet och kurser som ligger på samma nivåer som de själva köpte med.

  Det här med Dell är ju en sak, den hade ju kunnat outats innan kan man tycka (typ; jag har köpt dell, kommer skriva längre analys senare). Men samtidigt, ska man börja kräva sådant? Varför?

  Det är ju närmast förtal det du påstår.

 5. Som jag skriver så fanns det absolut ingen anledning att hålla tyst om detta av likviditetsskäl och det har väl varit lite utav en “officiell hemlighet” bland bekanta också. Enda skälet är lathet/prokrastinering och det tar jag på mig fullt ut som idiotiskt.

  Vad det gäller mindre innehav är det däremot högst rimligt och där kommer jag aldrig att meddela något medan jag fortfarande ligger på köp eller funderar på fortsatta köp. Har gjort nog med misstag på den biten. Mitt första mål är trots allt inte att skriva en bra blogg, utan att få en bra avkastning.

  Är för övrigt mycket tveksam till att det upplägget skulle ge läsare. Vore jag ute efter läsare skulle jag bara skriva inlägg om HM, Apple, Telia och diverse oljebolag. Eller åtminstone skriva en ny analys i veckan av ett företag som jag antagligen inte ens är nära att köpa. Inget av de alternativen attraherar mig speciellt mycket. Om målet med bloggen vore att få så mycket läsare som möjligt så kan jag säga att vi har misslyckats kapitalt.

 6. Filma gärna dig själv när du gör själva anmälan för förtal och lägg upp på Youtube.

  Jag har inte krävt någonting alls.

 7. Oh well. Tycker det bara är så segt när någon kastar ur sig halvlögner och “påhopp” på deras ageranden. Du formulerade dig som att de i typfallet köper-behåller-säljer innan de skriver om bolaget. Jag har följt bloggen ända från början tror Jag och inte en enda gång har något sådant förekommit vad jag kan minnas. Och jag vet inte om jag skulle sitta högröd i ansiktet och koka av ilska om de skulle göra så, jag har ju varken betalat eller gett dom något för att skriva bloggen. Jag kan ju alltid sluta läsa en gratidblogg om jag inte gillar den.
  Du har väl rätt i det att de håller på namnet i bolaget till dess att kusten är klar, det förstår du väl själv logiken i? Känns ganska ointressant om de gör så för att få läsare (tänk serier som bryts när det är som mest spännande) eller för att kunna nyttja sina timtals långa analyser till att först köpa aktier till sig själv. Att vind för våg sprida ut namnen på de låglikvida bolagen som de aktivt köper i är ju, för att uttrycka mig milt, självdestruktivt. Jag tror att de redan förlorat pengar på sådant redan.

  Okej, du kanske inte var så allvarlig och jag kanske tog dig för mycket på orden, jag vet inte.. Känns bara helt snedvridet att kritisera på det där sättet. Jag tänker ju även på mig själv, ser det som stort värde att läsa den här bloggen både för inspiration och rent kunskapsmässigt. Skulle tugga fradga om de tröttnar på att skriva för att folk skickar dräpande och osakliga kommentarer. Kritisera ska man ju kunna göra men då ska det väl i så fall handla om själva sakinnehållet, det känns mer rimligt.

  Skrivet från mobil så dålig översikt av var jag skrivit.

 8. Nej, precis – jag var kanske inte så allvarlig eller “högröd”.

  Jag trodde “kusinen från Sölvesborg” skulle göra det ganska tydligt att jag dels överdrev samt hade, som man säger, glimten i ögat.

 9. Tycker kunna urskilja ironin o som redan poängterats så finns det ingen mening när det handlar om internationellt large cap…men live and learn

 10. Nå väl, det var mycket dumt gjort av dig hur som helst.

  Låt oss ta i hand och gå vidare.

 11. Hejsan!

  Jag har läst flera fina bloggar om investering ett tag nu, men har visst missat din av någon anledning. Nåväl, den ligger nu i RSS-listan 🙂
  Själv är jag en relativt okunnig amatör med ambition att lära mig mer, så förutom bloggar vill jag ge mig in och lära mig från grunden genom att läsa bra böcker. Därför har jag ställt en och samma fråga till flera bloggare jag respekterar:

  För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

  I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
  Tacksam för alla tips!

 12. Visste du att Dell var på g att köpas ut från börsen när du köpte? Grattis till en bra deal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.