Min avkastning

Jag har väl aldrig sagt särskilt mycket om min avkastning här på bloggen, men håller nu på att försöka lära mig Excel lite bättre och därför var det logiskt att räkna ut min annualiserade avkastning. Några problem och brister bör beaktas:

– I runda slängar 5% av portföljen är inte inkluderad. Denna del av portföljen har under de senaste två åren gett ungefär -10% i absolut avkastning. Innan dess ingen effekt.

– Avkastningen är beräknad utifrån Avanzas portföljrapport. Av allt att döma stämmer den i allt väsentligt och verkar ha gjort korrekta justeringar för insättningar och uttag. Det hade varit ett hästjobb för mig att i efterhand plita in alla insättningar och uttag, så denna brist får jag stå ut med.

– 2012 är beräknat som om det vore en enhet, det vill säga ett helår, vilket förstås gör CAGR felaktig. Men eftersom jag har underavkastat kraftigt i år känns det lite orimligt att inte ha med det, samtidigt som jag var för lat för att bryta ned i dagar för att göra det mer rättvisande.

– 2008 har startdatum 2008-06-13 för min portfölj och ungefär hälften av portföljen var passivt förvaltad under året. Under 2009 var uppskattningsvis 25% av portföljen passivt förvaltad, men den delen avvecklades efter ungefär halva året.

– I absoluta tal har det kanske inte gått riktigt så bra som detta skulle indikera. Portföljen var förhållandevis liten relativt mitt totala kapital fram till 2010.

– Alla likvider som legat på Avanza är inkluderade i avkastningen och jag har haft ganska mycket likvider under större delen av perioden. Ingen hävstång har använts annat än under mycket korta perioder i väntan på överföringar.

-Jag har orealiserade reavinster motsvarande ungefär 5% av portföljvärdet. SIXPRX är å andra sidan före skatt, medan resterande del av mitt resultat är efter skatt.

Ber om ursäkt för den osnygga presentationen. Hoppas att den är förståelig ändå. Kan inte heller garantera att jag knappat in alla siffror korrekt.

CAGR

För en bättre bild av hur jag rent praktiskt har uppnått den här avkastningen, se mina årskrönikor.

Som ni säkert vet har det släppts ett gäng rapporter i dagarna. Jag har inte riktigt haft tid/ork att gräva djupt in i dem än, men hoppas kunna återkomma med lite kommentarer på det som är värt att kommentera i början på nästa vecka.

10 thoughts on “Min avkastning

 1. När det gäller resultaten brukar jag lägga till utdelningen varje år då Avanzas portföljrapporter konstigt nog (om jag förstått det rätt) inte inkluderar utdelning.

 2. H: Jag har bara plitat själv och använt youtube, där finns väldigt mycket. Men google kan säkert ge bättre svar på det än jag, finns säkert enormt bra resurser. Microsofts egen hemsida är väl en, till exempel.

  Gustav: Är du säker på det? Så här skrev Nicklas Storåkers om saken:

  Nicklas Storåkers, fd VD
  Avanza Bank

  2010-12-07, kl. 12.45
  Hej,

  Det är intressant att denna idé är en av de mest uppskattade eftersom denna funktion redan finns! Uppenbarligen har vi på Avanza Bank varit dåliga på att förklara detta. Det diagram som finns längst upp till höger på sidan Kontoöversikt är precis det du efterfrågar. Grafen återspeglar värdeutvecklingen på din faktiska, historiska portfölj justerat för insättningar och uttag. Den räknar också in ränteintäkter – och utgifter, utdelningar m m. Ibland kan grafen se lite “knasig” ut när det görs splitar eller dyl i bolag och andra händelser som sker under innevarande dag men så fort vi har justerat för detta så blir det korrekt igen.

  Du kan också välja olika jämförelseindex att jämföra emot. Standardinställningen är SIXPRX som visar totalavkastningen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

  Ni kan därtill klicka på fliken Portföljrapport (bredvid Kontoöversikt) och få en ännu bättre rapport på den faktiska värdeutvecklingen på din portfölj justerat för insättningar, uttag m m. Här kan ni välja historisk tidsperiod och dessutom beräkna portföljutvecklingen sammanslaget för flera konton.

  Så allt du önskar finns!

  Hälsningar,

  Nicklas Storåkers
  VD, Avanza Bank

  Länk:

  https://labs.avanzabank.se/idea/-/labs_display/idea/portfoljutveckling?_1_WAR_labsimportlet_commentsSort=latest&commentsPage=2#ideaCard

 3. Att utdelningar inte ingår i Portföljrapporten fick jag svar på från Avanza, efter diverse mailväxlingar i januari 2012.

  Fråga:
  “Tack för snabbt svar! Nu fungerar det bra att skapa portföljrapporter men jag förstår inte var jag ser årets utdelningar i dem, jag hittar ingen rubrik eller kolumn för dem. Är det så att utdelningar inte ingår i portföljrapporten utan bara finns i fliken historik?

  Ska jag alltså för att få totalen för året BÅDE skapa en portföljrapport för året samt själv addera årets utdelningar från fliken historik och räkna ihop? Eller kan jag få fram en portföljrapport inklusive utdelningar på något sätt?”

  Svar:
  “Nej, det är tyvärr inte möjligt att skapa en portföljrapport där man ser utdelningar. Detta är en nackdel som vi givetvis får se äver då det blir komplicerat att i dagsläget se en sammanslagen total utveckling. I nuläget blir dessvärre lösningen att räkna på utdelningarna manuellt i historiken.

  Med vänliga hälsningar
  Jerry
  Avanza Bank”

  Däremot verkar utdelningar ingå i grafen:
  “Grafen inkluderar utdelningar, men den är dock indexifierad, vilket innebär att den är en jämförelse av index. Den ger således inte den faktiska utvecklingen på din depå om du tidigare gjort insättning/uttag från kontot. Det bästa sättet att kolla totalen är att skapa posrtföljrapport och sedan kolla på historiken för att se utdelningar under året. På detta sätt kan man få ut verkliga avkastningen på kapitalet.”

 4. Gustav: Jag tror vi diskuterar olika saker. Vad jag har använt är alltså den sammanlagda avkastningen som beräknas av Avanza (ingående saldo jämfört med utgående saldo justerat för insättningar och uttag under perioden).

  Denna verkar av allt att döma vara identisk på förstasidan i portföljrapporten med grafen som finns i browsern. Jag skapade en portföljrapport för innevarande år endast för min kf för att kontrollera detta och avkastningen överensstämmer (visar nu -2,40% på båda ställen), vilket ger slutsatsen att de utdelningar som kommit hittills är inräknade på båda.

  Utdelningarna som sådana bör inte heller vara en egentlig fråga för den uträkningen eftersom de ju finns representerade i det utgående saldot, oavsett vad du har gjort med dem efter att de avskildes från aktierna.

  Att sedan utdelningarna inte särredovisas i portföljrapporten är en annan fråga. Jag förstår inte riktigt om det var endast det som du frågade i ditt mail eller ifall du undrade över huruvida de ingick i den annualiserade avkastningen, som är vad jag är intresserad av.

  Hursomhelst, grafen i portföljrapporten och siffran under grafen stämmer så vitt jag kan bedöma det. Att lägga på utdelningarna ger således ett för högt resultat eftersom de redan är inkorporerade. Vill man veta hur mycket man har tjänat nominellt sett måste man förstås lägga på utdelningarna till resten av avkastningen i portföljrapporten, men för att beräkna CAGR är det föga hjälpsamt.

 5. Men, förstår jag det rätt så ökar väl CAGR med insättningar, dvs. mer sparande = högre avkastning?

 6. Gilmour: fick nu ett förtydligande från Avanza och det är jag som missuppfattat det hela. Precis som du säger så ingår utdelningen i portföljrapporterna, även fast den inte “särredovisas” på något särskilt sätt.

  Klippt från svaret:
  “Rapporten tar hänsyn till totalvärdet på kontona, dvs. inklusive värdepapper och saldo, och på så sätt blir det egentligen minus i värdet på värdepapperna vid ett tillfälle motsvarande utdelningen (när de handlas utan utdelning) och mer eller mindre samma värde tillkommer igen när utdelningen bokas in på din depå. Men som sagt, utvecklingen inkluderar utdelningar.”

 7. Mkt imponerande! Är 20% per år rimligt i det långa loppet i din mening? Hur mkt kapital skulle du kunna investera på det här viset med dom här resultaten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.