Min investeringsbakgrund

En reflektion jag har haft kring inläggen på denna blogg, är att de stundtals tenderar till att begränsa läsekretsen genom att behandla alltför snäva, avancerade och/eller ointressanta ämnen för den normale spararen. Även om detta är en värdeinvesteringsblogg, så är inte värdeinvestering begränsat till den skara människor som tycker att allting vi skrivit här är såväl intressant, glasklart och vettigt. Under de nästkommande veckorna hoppas jag kunna lägga upp fler matnyttiga inlägg som kan komma alla tillgodo, dagens inlägg handlar lite kort om min investeringsbakgrund.

Du, som läsare av denna blogg, är säkert sparare på något sätt. Oavsett om man är 20 år och precis börjat jobba, är, 40 år och med trebarnsfamilj eller 60 år och funderar inför pensionen, så är det väldigt nyttigt att tänka på sitt sparande. I Sverige har vi allmäna pensions- och garantisystem som i praktiken sköter en del av sparandet åt oss, oavsett vi vill, inte vill, eller ens är medvetna om det. De flesta sparare, medvetna eller inte, önskar sig nog att hantera sina pengar på det sätt som ger dem mest glädje över tiden.

Det är därför otroligt viktigt att ha en någorlunda bra idé om vad du önskar att använda dina pengar till. De tre ovanstående exemplena har väldigt olika grundförutsättningar för att bygga upp sitt sparande, och sannolikt även olika tankar kring vad pengarna skall användas till. Ifall du vill ha input från oss om vad som gäller just dig, kan du beskriva din situation i kommentarerna nedan eller via http://www.vardeinvesteraren.nu/forum/ och få input av oss. Investeringsbakgrund, mål samt intresse är det som är särskilt viktigt att veta för att kunna lägga upp ett vettigt sparande – sparandeprinciper förändras inte nämnvärt av mängden pengar du investerar.

Min investeringsbakgrund är att jag som 24 år gammal, sedan några år tillbaka, har lyckats lägga undan en del pengar som jag inte planerar att spendera de närmsta tiotalen år. De pengar jag har fungerar som en säkerhetsmarginal för mig, mitt liv och mina drömmar – när jag får ett infall att göra någonting, är jag finansiellt oberoende av andra för att fullfölja min plan. Redan under mycket ung ålder har just oberoende varit viktigt för mig. Jag jobbade tidigt ihop pengar för att jag, ifall något hemskt inträffade mig eller någon i min närhet, inte då skulle vara beroende av andras allmosor. Ifall jag skulle ramlat och slagit ut framtänderna, vill jag kunna ha ont utan att behöva tänka på hur jag ska ha pengar till att betala räkningen. Detta oberoende förklarar i korta drag det jag värdesätter med mina pengar.

Därutöver, finns det dessutom en intellektuell aspekt av att investera pengar. Jag känner mig stimulerad av att hålla mig uppdaterad om ekonomiska företeelser, speciellt när de berör saker jag bedömmer mig kunna förstå. Detta gör investeringar till ett av mina absolut största intressen. Jag läser gärna årsredovisningar och prospekt, följer ekonomisk media, läser ekonomisk litteratur och försöker att på olika sätt träffa och prata med företagsrepresentanter som kan utöka min förståelse för den ekonomiska världen och plausibla investeringsobjekt. Detta innebär att mitt sätt att investera, kan utformas på ett sätt som passar väldigt få människor. Jag är det Benjamin Graham skulle kalla för en “enterprising investor”, vilket kräver flitigt arbete för att hitta felprissättningar i en marknad där du är långtifrån ensam om att leta efter dessa. För de flesta människor, är detta inte ett realistiskt eller särskilt framgångsrikt sparandealternativ – likt den ovane hästspelaren, tenderar det aktiva sparande som utförs av en ovan sparare att vara väldigt spekulativt till sin natur.

Så ifall du inte har tiden, orken, viljan eller förmågan att vara en aktiv investerare, vad blir då dina alternativ? Som sagt, det beror på din investeringsbakgrund. Grundläggande tips kring hur en passiv investerare kan lägga upp sitt sparande kan du annars få bland annat här http://vardeinvesteraren.nu/vardeinvestering/investmentbolag-som-investering/ . Jag planerar att lägga upp fler lite mindre avancerade inlägg under kategorin “Enkel” samt “Sparande” under veckorna som kommer. Ifall du vill ha något speciellt under diskussion, är du som sagt välkommen att kommentera.

Mvh David

11 thoughts on “Min investeringsbakgrund

 1. vi behöver inte fler inlägg av typen enkla inlägg, det finns redan en uppsjö med olika bloggar som försöker kränga klicks/reklam genom att publicera enkla, simpla och generella nonsens råd. (vad som behövs är mer gritty och “avancerade” bloggar) IMO

 2. Oroa dig inte, det här kommer aldrig att bli något annat än en nischblogg. Däremot kan det säkerligen finnas en poäng i att inte alla inlägg handlar om kassaflöden, balansräkningar och kvartalsrapporter. Vi kommer definitivt inte att börja spruta ut nonsens eller ändra våra åsikter om saker och ting för att få fler träffar och/eller tjäna pengar (vi tjänar inga pengar på bloggen överhuvudtaget).

  Däremot tycker både jag och David att vi behöver hitta något sätt att få fler läsare eftersom läsarrespons för min del är en av anledningarna att skriva. Jag vill gärna ha kritik och frågor när jag skriver om saker som kan uppfattas som “avancerat” eller “gritty”, men om man inte når tillräckligt med läsare för att någon ska ha saker att tillägga på specifika områden så får man aldrig den responsen. Till exempel kan en läsare som gäspar åt bokföringstunga inlägg ha väldigt bra branschspecifika kunskaper, men sådana måste man ju då kunna fånga in genom inlägg som inte är fullt så anala.

  Vi kan bara konstatera att det finns bloggar med liknande inriktning som vår fast med långt större läsekretsar och långt mycket mer aktiva kommentarsspår. Visst håller en del av dessa bloggars kommentarer mindre bra kvalitet, men många är också både insiktsfulla och tillför något. Vi vill väl helt enkelt se till att så få som möjligt som har något som helst intresse av ämnet har missat oss för att maximera nyttan av bloggen för alla parter.

 3. Sänk definitivt inte nivån! Då kommer åtminstone inte jag följa bloggen längre

  MVH

 4. Fler analyser och annars välskriva inputs och du kommer att erhålla bra respons.
  Se på 4020, lundaluppen, defensiven osv osv.

 5. Tanken är inte att i så fall sänka nivån så att det som behandlas inte håller kvalitet, utan att även folk som är något mindre insatta ska kunna relatera till frågeställningarna. Jag känner mycket starkt för att framföra att aktiv värdeinvestering knappast är någonting för alla, exempelvis. Att påtala detta på ett tydligt sätt, medför dels att jag kan rikta om folk till investeringsalternativ som passar dem bättre än vad aktiv förvaltning gör (ex.v. att råda merparten av alla unga, ointresserade människor med lång tidshorisont att äga indexfonder), och dessutom att jag kan ge en bild av hur faktiskt värdeskapande för en värdeinvesterare ser ut. Tänkte att det skulle bli ett av mina nästa inlägg, just om värdeskapande – i praktiken så handlar värdeinvestering om att kunna se verkligheten på ett sätt som inte överensstämmer med marknadens verklighet, och att profitera i de fall oddsen motiverar det. Ett sådant resonemang kan definitivt komma alla till gagn utan att vara speciellt svårt konceptuellt.

  //David

 6. Hej, dumma inte ner bloggen. Det som behövs i bloggosfären är mer oberoende egen analys. Framförallt av mindre företag.

  Ett tips är att börja använda twitter också. Värdeinvesterare finns inte så många just nu men desto fler hittar dit desto bättre. Twitter är mycket mer chattlikt så återkopplingen är mycket snabbare och vanligare eftersom det är mycket mindre jobba att svara där än på ett blogginlägg.

 7. Jag är nöjd med nuvarande upplägg men visst skulle jag inte sluta läsa bara för att vissa inlägg är utformade för att alla ska kunna förstå. Det finns ju inget som säger att ens de inläggen kommer hålla lägre kvalité än de innan.

  Kanske skulle ni undervisa lite mer om teknisk analys som vår käre cornucopia med stor värme förespråkar och enligt egen utsago tjänar massor med pengar på. Han har ju många läsare. Tror ingen skulle tacka nej att få hjälp med att tjäna en quick buck! Skämt åt sido.

  Personligen har jag inget emot att ni formulerar vissa inlägg för att passa en bredare läsarkrets så länge kvalitén upprätthålls men jag tror knappast eran plan är att sänka kvalitén eller helt ta bort oberoende analyser med “avancerade” uttryck av mindre företag bara för att få fler läsare. Sen är väl frågan om inte tiden är er vän här, jag vet inte vilka bloggar ni jämför er med och hur länge de funnits men kanske har de bara haft längre tid på sig att nå ut.

 8. Hej!

  I dagsläget tycker jag att er blogg är i den absoluta toppen för investeringar i Sverige. Självklart hade det inte skadat om ni ökat frekvensen på era inlägg, vilket vi har fått se de senaste dagarna. Era inlägg har alltid en intressant och genomtänkt vinkel, vilket saknas på andra bloggar. Att få referenser till Nassim Nicholas Taleb och Daniel Kahneman i inlägg ger en härlig intelektuell nisch.

  Jag tycker inte ni ska gräva ner er i onödig TA som cornu, utan istället tror jag ni hade tjänat många läsare på att bli mer personliga.

 9. Jag vill understryka att jag tycker mycket som cornucopia skriver om är rena tramset så att det inte gick dig förbi eftersom jag var den enda som nämnde cornucopia. Min poäng var lite att en stor del av målgruppen börsintresserade bloggläsare är yngre män som är ute efter att tjäna enkla pengar på och dom kanske det blir svårt att få över hit exempelvis.

 10. Jag kommer aldrig, under några som helst omständigheter, att skriva på en blogg som förespråkar det jag identifierar som teknisk analys. För mig är det bondfångeri i klass med mänsklig jungfrufödsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.