If something cannot go on forever, it will stop.

I dagarna möts man av rubriker om nya pristoppar på fastighetsmarknaden och börsen går fantastiskt. Det kan då vara värt att stanna upp och fundera jämföra marknadsläget idag med det under andra tider. Själv tycker jag att marknaden idag påminner lite om hur läget var i början av 2011. Då skrev jag så här på bloggen:

Det finns rätt mycket som pekar på att avkastningen som en investerare från den här punkten och framåt kan förvänta sig är modest.

Länk
Trots den senaste tidens kursökningar ligger vi nu bara på ungefär samma nivåer som börsen gjorde vid det tillfället. Det talar väl i och för sig för att börsen kanske inte är fullt lika högt värderad idag som då eftersom det har hunnit byggas upp en del värden i bolagen under de 1,5 åren samt att vi möjligen har kommit en bit längre ifrån finanskrisens allra värsta problem, även om det förstås återstår att se.

I kontrast till detta skrev jag så här den 6 oktober 2011:

Däremot att sitta och vänta in tecken på återhämtning på marknaden trots att ni kan se bra prissatta aktier kommer obönhörligen att misslyckas; när ni ser tecknen kommer också alla andra också att se dem.

Länk

Det kan ju vara värt att i likhet med den posten ta en titt på VIX.
VIX
Rädsloindex är alltså på flerårslägsta. I min mening finns det all anledning att vara försiktig i dagens börsklimat.

15 thoughts on “If something cannot go on forever, it will stop.

 1. Själv har jag gått så långt att jag viktat ner mig i en del i några bolag. I och för sig har jag sedan länge lovat mig att försöka ha kontanter så jag inte kommer i samma läge som sommaren 2011 då jag i princip inte hade ett öre att investera i nedgången.Tyckte att det här var ett ganska bra läge att fullfölja den planen.

 2. Ja. Tyvärr gäller det även att vara försiktig med att ha FÖR stor andel i kontanter. Vi har mycket som går att köpa med ett avkastningskrav på 15% nu. Det kan ta några år innan det dyker upp igen.

 3. Skulle jag vara säker på någon investering som når upp till 15% avkastning så skulle jag såklart investera i den.

 4. (Självklart påstår inte jag att det inte finns någon sådan investering, jag säger ingenting om min egen förmåga att bedöma den saken)

 5. I samband med aktier finns det nog inget som kan vara säkert, om man med det menar 100%.
  Som gilmour skrev i ett tidigare inlägg.

  “A second argument is made that there are just too many question marks about the near future; wouldn’t it be better to wait until things clear up a bit? You know the prose: “Maintain buying reserves until current uncertainties are resolved,” etc. Before reaching for that crutch, face up to two unpleasant facts: The future is never clear; you pay a very high price in the stock market for a cheery consensus. Uncertainty actually is the friend of the buyer of long-term values.”
  Mvh kalle

 6. Jag antar att det var mig du skrev till men förstår inte riktigt vad du försöker säga mig i sådana fall.

  Jag har bara sett till att passa på att få några % mer likvida medel (som jag länge tänkt att jag borde ha) medans det ändå känns som att det råder viss optimism. Känns som att jag kunde välja sämre tillfällen att äntligen kunna göra det, typ mitt i paniken förra sommaren.

 7. Du har rätt! Jag har nog påverkats för mycket av alla jag hört idag som sätter sig likvida. Givetvis ska man ha lite rummelpengar.

 8. Då är vi överrens. 🙂

  Formulerade mig nog lite för skarpt i första inlägget. Ska inte sticka under stolen med att jag har svårt att förstå hur man ska kunna tackla skuldproblemen (och hata gemensam valuta) utan att mänskligheten på vägen kommer åka på rejält med välförtjänt spöstraff. Att gå därifrån till att göra spekulationer om marknaden är nog inte så smart om man inte heter George Sorros däremot. Eller är jag nästa George Sorros kanske? *drömmer mig bort*

 9. Riktigt rädd blir jag först då bekanta börjar snacka aktier och konjunkturbarometern ligger över 110. Oavett marknadsläge kommer det alltid att finnas kvalitetsbolag som slår index, frågan är bara om MR. Market i framtiden kan erbjuda dem till försäljning billigare än i dag. Med det sagt brukar köplägen eller mindre dippar komma årligen. Våren 2010 var det grekfrossa och hösten 2011 är om några månader ett år bort.

 10. Jag försöker inte tajma marknaden, hoppas inte någon fick det intrycket av posten. Däremot tycker jag att det för tillfället är svårt att hitta undervärderade bolag som kan ge en adekvat avkastning. Allra helst bland large cap ser det otroligt tunnsått ut med lågvärderade aktier. På small cap ser jag en del alternativ, men svenska marknaden i synnerhet ser mycket optimistiskt värderad ut.

  Detta understöds då som jag ser det en del av makroindikatorer som Shiller p/e 10 (http://www.gurufocus.com/shiller-PE.php) och VIX, som visserligen gäller för amerikanska marknaden, men slänger jag ett öga på en del högprofilaktier i USA tycker jag ändå att några av de ser lägre värderade ut än svenska storbolag i allmänhet. Däremot får det mig inte att sälja av aktier som inte ännu handlas runt intrinsic value, åtminstone inte annat än i avsikt att omplacera i andra tillgångar.

 11. Och eftersom jag inte är ute efter att slå index primärt, utan vill ha en bra absolut avkastning så spelar egentligen inte relativvärderingen av bolag någon roll. Jag vill kunna placera mina slantar i bolag som med relativ säkerhet kan ge mig 15% avkastning från dag 1 och det kriteriet har jag bara blivit mer rigid i. Om marknaden i stort värderas till p/e 15 (yield 6,7%) och jag kan få köpa ett kvalitetsbolag till p/e 13 (yield 7,7%) är jag alltså inte intresserad endast baserat på det.

 12. Läser man gilmours blogginlägg och sen min klumpigt formulerade förstakommentar övertolkar man nog andemeningen lite grand.

  Jag har säkert sålt någon enstaka aktie för billigt i samband med min strävan att ha lite likvider men är nog marginellt. Är nöjd att ha en del likvider och är helt övertygad om att jag inte gjort ett gigantiskt feltramp.

  Btw., har ni några tips på hur man ska söka efter rimliga investeringar? Jag har gjort några halvhjärtade försök och tänkt att gå igenom alla noterade bolag i Sverige men när bokstaven D började närma sig fick jag vila upp mig i två veckor och sen har jag inte återupptagit aktiviteten. Det är enda sättet? Finns det ingen sida man kan sålla på olika parametrar?

 13. financial times har en screenr där du kan sålla på vissa nyckeltal. Den bästa screenern har yahoo finance, men det gäller bara aktier i jänkarstaterna.

 14. Ber om ursäkt, jag var på väg ut så hann inte undersöka saken och antog att inte heller financial times hade svenska aktier. Tack för tipset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.