God natt, börsen

Den rubriken läser jag på DI. “Analysen” som följer är lite tekniskt mumbo-jumbo som avslutas med att det är farligt att äga aktier. Tidigare verkar konsensus bland marknadsprognostisörer ha varit att börsen kommer att vända upp vad det lider. Att ljudet i skällan har ändrats tar jag som en klar kontraindikator. Nu är förmodligen tiden bättre att köpa marknaden i stort än på länge. Givetvis är det inte en rekommendation åt något håll, allra helst eftersom jag inte äger indexfonder. Däremot ser också de aktier som jag följer attraktivt värderade ut.

Bahnhof handlas idag ner mot 30, en nivå kontra årsvinsten som är lägre än när jag köpte aktien för första gången för ganska exakt 2 år sedan. Vad har förändrats sedan dess? Tillväxten har avtagit ganska markant, Q1 2011 växte man bara 30% kontra motsvarande period 2010. Jämfört med tillväxttal som tidigare rörde sig i trakterna runt 50% är det förstås en stor skillnad. Likväl har jag svårt att tro att den skillnaden gör Bahnhof till ett mycket sämre case än då. Man har trots allt överträffat mina förväntningar kontinuerligt sedan dess. Jag sitter lugnt i båten.

Detsamma gäller mina övriga innehav. SHB handlas till p/e 10, Avanza runt årslägsta på p/e 17 (och har börjat återköpa aktier!), Berkshire börjar närma sig en värdering runt p/bv på 1 och så vidare. Nu är också tiden att med ett öppet sinne göra sig bekant med de företag som straffas extra hårt av marknaden. Kom ihåg att fallande priser odelat är positivt för den som är nettoköpare av aktier. Då jag inbillar mig att den absoluta majoriteten av min läsekrets är långt ifrån pensionsålder, uppmanar jag er alla att välkomna kriser och försämrat förtroende för aktiemarknaden. Eller för att använda Buffetts i många fall överanvända klyscha:

Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful.

Jag är nu tillbaka i Sverige och kommer att fortsätta med mina djävulens advokat-poster framöver, även om det i takt med marknadsnedgångarna blir svårare och svårare. Jag hoppas kunna skriva en och annan rad om lite andra bolag än de jag redan äger också, något som jag vet har varit en bristvara på bloggen. Förklaringen till det är till viss del lathet och till viss del att inte många aktier har varit speciellt intressanta på ett tag.

3 thoughts on “God natt, börsen

  1. Välkommen tillbaka. Jag håller med. Sitter just nu och hoppas på vidare nedgång. Största utmaningen nu (för mig iaf) är att ha självdisciplin nog att inte köpa för mycket på en gång. Jag försöker öka lite i omgångar, men det är en svår balansgång. Har du något bra knep?

  2. Om jag hade haft några sådana tips hade jag nog varit äckligt rik idag. Att träffa botten är mest en fråga om tur. Det man kan hoppas på är att köpa närmare botten än toppen och sälja närmare toppen än botten. Att gå strikt efter värde bör kunna resultera i det. Att skala in i positioner har fördelar så till vida att man har torrt krut en längre tid och därmed oftare kan dra nytta av de bästa köptillfällena. Tyvärr ger det också betänkligt högre friktionskostnader givet att man inte bara handlar i aktier med rejäl omsättning med en portfölj i mångmiljonklassen. Det är en avvägning utan något vidare bra svar åt endera håll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.