Förtroende?

En av de viktigaste punkterna jag kollar på är om företagets ledning varit öppen och ärlig mot marknaden i rapporter, pressmeddelanden etc. En ärlig och öppen ledning är otroligt viktigt när man investerar långsiktigt eftersom man ska trivas med ledningen och företaget och inte behöva gå och oroa sig för någon smäll i form av fiffel med siffror eller annat. Gör man ett undantag här eller missar något är risken stor att otrevligheter inträffar i framtiden. Undantagssidan är enkel att eliminera genom att helt enkelt aldrig investera i ett företag med en ledning som inte verkar trovärdig och ärlig. Missarna är lite svårare att undvika och det kräver att man noggrant kollar igenom den information man har tillgång till. Boken “Security Analysis” har en bra genomgång av diverse fiffel som företag kan försöka sig på i sin resultaträkning, balansräkning etc. Även om de flesta bolag sköter sig så gäller det att verkligen undvika de som inte gör det och på så sätt försvara sitt kapital ifrån onödiga förluster. Det finns helt enkelt en anledning varför Warren Buffett börjar läsa noterna i årsredovisningar först.

E24 skrev idag artikeln “Swedbanks övervärdering riskerar Sveriges anseende” där de kritiserade Swedbank ordentligt för att de inte gjort några nedskrivningar av sitt goodwill konto för de baltiska verksamheterna trots det senaste årets förlust på ca 10,6miljarder kronor. Jag är inte så insatt i deras goodwill situation och bryr mig egentligen inte så mycket eftersom mitt förtroende för Swedbank (och de flesta svenska bankerna) redan ligger i bottenskiktet. Hur som helst borde Swedbank bry sig om de tänker fortsätta pumpa ut nyemissioner..

En annan sorglig sak jag stötte på idag var när jag skulle ta ut pengar ur en bankomat på min kafferast idag. Väl framme vid bankomaten möts jag av en Svenska Spel logo och en animerad reklam för trisslotter med texten “Snart händer det”. Jag visste inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta då Svenska Spel försöker stå för rimligt spel och motverkan av spelberoende. Jag tycker dock texten de använder sig av ger lite för mycket hopp och uppmuntran med tanke på att deras trisslotter betalar ut ca 50% i vinstudelning. Dvs för varenda hundralapp som går in i systemet kommer endast femtio kronor ut i vinster. Jag skulle kunna skriva ett antal sidor om Svenska Spels brist på moral men jag ska hålla mig.

5 thoughts on “Förtroende?

  1. Jag hade dock gärna varit aktieägare i Svenska Spel i dagsläget… Monopol och overkliga marginaler tackar man knappast nej till.

  2. Hehe, missförstå mig inte. Jag hade nog inte tackat nej jag heller, det var en liten moralfråga jag plockat upp under dagen och fick ösa ut här. Reklam för spel vid en bankomat är ganska snuskigt tycker jag.

  3. Kanske får man chansen sen innan de avvecklar monopolet att komma in till typ 65ggr vinsten som med telia 😉

  4. Nu byter jag ämne totalt :). Jag såg i något tidigare inlägg att du uttryckte dig i pokertermer. Spelar du/har du spelat poker?
    Jag är själv pokerspelare som börjar tröttna och känner att det är dags att gå vidare :).

  5. Ja de stämmer. Jag har spelat poker på heltid och på senare tid i kombination med studier i totalt sex år. Började tappa kärleken dit och hittade till värdeinvestering för ca 2.5år sedan och brinner fortfarande lika starkt, om inte starkare för det än i dag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.