Fonder & hedgefonder vs indexfonder

Eftersom en läsare frågade lite om fondsparande så tänkte jag bidra med mina åsikter rörande ämnet. Självklart är inte allt vitt och svart utan det finns som vanligt undantag. Det hela beror ju ändå på vem/vilka som hanterar fonden och efter vilken filosofi. Generellt sett så har jag dock länge föredragit indexfonder.

När man läser böcker och liknande från värdeinvesterarna Benjamin Graham, Warren Buffett och Peter Lynch så märker man att de inte har mycket kärlek till de flesta instutioner och “proffs”. Mycket av detta beror på höga avgifter och den kortsiktighet som Wall Street och institutionerna agerar efter. En annan sak som bidrar till att de inte är förtjusta i institutionerna är det att de tycker att fonderna har tappat sikten på skillnaden mellan pris och värde. Istället försöker fondförvaltarna tjäna pengar på nästa uppgång och nedgång vilket helt går emot Benjamin Grahams filosofi att man ska försvara sig mot framtiden med hjälp av säkerhetsmarginal och inte spekulera.

Ännu en nackdel med fonderna är att deras kunder oftast är väldigt resultatorienterade och vill ha sina pengar i den senaste hippa fonden med bäst avkastning. Detta ger ledarna för fonden incitament för att ta högre risker eftersom de lockar till sig mer kapital om de har visat en väldigt stark avkastning. För att förstå detta måste man tänka på vad institutionerna tjänar sina pengar på. De flesta fonder tar ut en fast avgift på ca 1-3% vilket gör att de självklart tjänar mer pengar ifall de lyckas locka till sig mer kapital att förvalta (en för stor fond kommer dessutom få svårare att ge bättre avkastning). Dessutom tar de flesta fonder ut en rörlig avgift på t.ex. 20% på alla vinster som överstiger index. Detta ger dem också incitament för att ta mer risker eftersom de tjänar extra mycket pengar varje år de slår index. Ett år är som jag nämnt innan en för kort tid för att ta resultaten på för stort allvar.

Kommer inte ihåg vart jag läste det men det var en investerare som satt nära ett par fondgubbar på någon fotbollsmatch eller dylikt. Han väntade på att det skulle börja diskutera någon analys men det ända de pratade om i timmar var hur de skulle locka till sig mer kapital till sin fond.

Fondbild

Allt är dock inte fondförvaltarnas fel. De är begränsade av vissa saker som storlek på enskilda positioner och den jämförelse som kunderna gör mellan fonder. Att skilja sig för mycket från sina konkurrenter är något som kan göra att man lätt förlorar kunder ifall fonden har ett dåligt år. Kunderna blir helt enkelt mer missnöjda om de har gått sämre för dem jämfört med andra än om de har gått väldigt dåligt för alla.

Jag skulle kunna skriva så mycket till men hänvisar istället till det Peter Lynch har skrivit i “One up on wall street” som jag tycker är väldigt vettigt.

Är man inte intresserad av att förvalta sitt kapital själv rekommenderar värdeivesterarna indexfonder med låga avgifter. Detta ger en bra spridning och ditt kapital blir samtidigt inte uppätet av höga avgifter. Om man dessutom sprider ut sitt sparande i dessa indexfonder genom att månadsspara så eliminerar man ytterligare lite risk genom att inte komma in dyrt vid ett tillfälle. Vill man eliminera ännu mer risk kan man ju köpa ETFer i olika valutor dessutom så slipper man lite av valutarisken.

1 thought on “Fonder & hedgefonder vs indexfonder

  1. Pingback: Granska din fond/förvaltare « Värdeinvesteraren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.