Fokusering eller diversifiering?

Jag hittade en en bra post om fokusering/diversifiering på http://riskminimeraren.blogspot.com. Det var första gången jag läste den bloggen och den verkar helt klart läsvärd. Ämnet fokusering/diversifiering är intressant och min åsikt är att valet mest beror på hur bra koll man har på vad man gör. Är man väldigt säker i sin investeringsfilosofi och analyserna av ett par företag räcker det med dem enligt mig så länge man kommit in med en bra säkerhetsmarginal.

Har man inte hållit på så länge och inte är lika säker bör man diversifiera mer. Jag själv vill äga ca 10-15 bolag för tillfället men kan nog tänka mig att sänka till 7-10 när jag känner mig tryggare med min egen förmåga. Skulle jag hitta något jag var otroligt säker på skulle jag nog kunna tänka mig att lägga 20% där i vilket fall. Självklart handlar det om ens totalt investerade kapital också. Har man 30.000kr investerat och bara äger tre bolag är det ändå inte hela världen om det skulle gå dåligt eftersom 30.000kr går att jobba ihop relativt snabbt. Har man däremot några miljoner bör man vara mer försiktig eftersom det kapitalet inte är lätt att reparera för de flesta.

Det är även viktigt att se till alternativen när man väljer fokusering eller diversifiering. Om man har nio bolag som man är väldigt säker på och får köpa till en fin säkerhetsmarginal är det nog dumt att diversifiera till 15 om de extra sex investeringarna inte känns lika bra och priset inte ger en lika bra säkerhetsmarginal.

För övrigt kan jag informera om att Warren Buffett imorn skickar ut sitt årliga aktiebrev till aktieägarna i Berkshire Hathaway, som vanligt ska det bli spännande att läsa.

2 thoughts on “Fokusering eller diversifiering?

  1. Håller med om att det handlar om att man ska veta väldigt bra vad man håller på med om man ska ha en fokuserad portfölj. Eftersom jag i dagsläget inte vet vad jag håller på med om jag skulle börja investera i enskilda bolag finns det ett annat alternativ, billiga indexfonder. Jag tycker t.ex. Avanza Zero är en kanonprodukt för mig tills jag både byggt upp ett kapital och skaffat mig större kunskap om enskilda bolag samt grundläggande ekonomi.

  2. Japp det är det perfekta verktyget i det fallet! Jag har skrivit lite om det i gamla poster och har verkligen rekomenderat billiga index ETFer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.