Inspiration på arbetsmarknadsdagar i Lund

eee 2010 Lund

I onsdags och torsdags var det arbetsmarknadsdagar för ekonomer i Lund, ett evenemang som kallas för eee-dagarna. Detta innebar att drygt 60 företag var i Ekonomihögskolan för att marknadsföra sin verksamhet med gratispennor, produktprover och glada företagspresentationer, en mässa av det bättre slaget alltså. Självklart skickar alla företag dit sina mest socialt kompetenta anställda och anstränger sig för att ge bästa möjlig bild av företaget. Det var helt enkelt bra plats att samla information om potentiella arbetsgivare och intressanta företag att hålla ögonen på utifrån ett investerarperspektiv.

Kompetent och driven personal är en konkurrenskraft om något, därför var det intressant att prata med personer som jobbar på företag som både verkar bra och dessutom kan attrahera duktiga människor. Att som företag locka till sig duktiga individer kan verkligen ses som en komparativ fördel, H&M är ett bra exempel på ett företag som intresserar studenter och därför har möjlighet att anställa mycket duktigt folk. Självklart krävs mycket mer än kompetent personal, det är en bra kombination man vill hitta. Det är relativt enkelt att samla finansiell information (även om analysen kan vara komplicerad), men det kan vara svårare att få reda på hur anställda jobbar, vad som motiverar dem och hur de upplever dagsläget och framtiden inom företaget. Då det gäller långsiktiga investeringar är det viktigt att även ta med denna typ av “mjuka” värden i beräkningarna. Under eee-dagarna var det ett par företag som stod ut lite extra och gjorde ett mycket bra intryck. Vi kanske kan skriva lite om något av dem i framtiden om siffrorna är intressanta.

  • Findus Group – Äger bland annat Findus, som är en förstklassig leverantör av fryst och färdilagad mat. Tyvärr är det ett privat företag som ej är börsnoterat.
  • Schibsted – Skandinavisk mediakoncern med några mycket starka varumärken.
  • Trelleborg – Utvecklar produkter med bas inom polymerteknologi och riktar sig om en mängd olika branscher.
  • Vestas – En världsledande leverantör av energilösningar, med fokus på vindenergi.  Undrar dock över utvecklingen det senaste året, de verkar få in största delen intäkterna från finansiella aktiviteter snarare än den operationella verksamheten.
  • EF Education First – Språkutbildningar och resor. Utbildning är en bransch som verkligen är på frammarsch idag. EF är på grund av sin verksamhet  inte är särskilt konjunkturkänsligt och har haft ett mycket framgångsrikt år. Tyvärr är företaget inte börsnoterat, men jag ska hålla ögonen på det inför framtiden.

1 thought on “Inspiration på arbetsmarknadsdagar i Lund

  1. Trevligt inlägg, och fin bild…! 🙂

    Måste säga att ni gör ett pangjobb och blogginitiativet är guld värt. Pedagogiskt, insatt och trevligt — keep it up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.