EA utmanar Blizzard

Jag hittade en intressant artikel som handlar om att Electronic Arts ska utmana Activision Blizzard på den stora MMO-marknaden. Artikeln finns här om ni vill läsa: ea takes aim at 1 billion per year world of warcraft

Det är självklart att EA vill ha en del av MMO-kakan som Blizzard nästan haft för sig själv de senaste åren. EA’s idé är att komma med ett Star Wars spel som ska utmana World of Warcraft. Som vanligt byggs förhoppningarna på ett starkt “icke-gamin” varumärke. Jag tror dock att jag talar för de flesta gamers när jag säger att dessa stora franschise spel (som även Activision släpper) inte lyckats så bra. Jag har alltid sett det mer som ett sätt att krama ut lite extra slantar från ett redan starka varumärke än att förse spelarna med ett nytt bra spel. Blizzards World of Warcraft är dock en annan saga. Alla Blizzards varumärken är uppbyggda från scratch och har fått sina värden på grund av det fenomenala jobbet som Blizzard har gjort med dessa spel. Jag vill även påstå att Blizzards spelutveckling är såpass bra på grund av att de lyssnar på sina spelare ordentligt och försöker förse dem med vad de verkligen vill ha.

Jag vet inte hur det ser ut för andra gamers men jag kan säga att för mig och för de jag känner så förknippas just Blizzard med den högsta spelkváliten. Blizzard tar alltid mycket tid på sig att utveckla spelen och det är frustrerande att vänta på dem men när spelen väl släpps så är dem inte under förväntningarna så länge man gillar spelgenren.

Blizzard är även otroligt duktiga på att bygga inlärningskurvorna i sina spel perfekt så att spelaren aldrig riktigt tappar intresset utan alltid utvecklas på något sätt. Detta är det som ger en känsla av välmående hos spelaren och får han/hon att tycka om spelet och fortsätta spela. Spelen har dessutom alltid varit väldigt välbalanserade också tack vare det nära samarbete som Blizzard har med sina spelare.

EA är duktiga på att göra vissa typer av spel men för att de ska lyckas bra här är det mycket som ska till i mina ögon. Publiken är inte riktigt deras vanliga och de måste anpassa sig en hel del för att tillfredsställa de lite mer inbitna spelarna. De ska dessutom inte bara locka spelare att köpa spelet (vilket Star Wars franchiset kan vara perfekt för) utan de måste även se till att behålla dem och få dem att fortsätta betala för produkten varje månad. Det är här jag tror EA faller bort ganska snabbt, men vem vet?

2 thoughts on “EA utmanar Blizzard

  1. Det är klart att det är väldigt tufft att utmana Blizzard och WOW, men betänk också att detta är en marknad som över tidsperioder på 10 år och mer har nära nog noll i förutsägbarhet. Ifall företag dräneras på talangfulla medarbetare är det kört för dem (se exempelvis på numera borttynande Rare som 2002 köptes loss av Microsoft från Nintendo och grundarbröderna för en rekordsumma). Och detta är väldigt, väldigt svårt att förutsäga. EA är en tuff motståndare med stora finansiella muskler och vill de så kommer de att ta marknadsandelar, sedan hur mycket det blir det återstår att se.

    BioWares KOTOR är för övrigt ett lysande exempel på att det går att göra högkvalitativa och kommersiellt lyckosamma spel baserade på redan existerade franchises, i det här fallet just Star Wars också. Du får det att låta som att det skulle ligga EA i fatet att använda sig av ett varumärke som Star Wars, när allt i själva verket pekar på att det är tvärtom.

    Problemet med de flesta licensspelen är ju inte att de använder sig av Bond, Lego, Transformers eller vad nu månde vara utan att utvecklarna inte bryr sig om att finslipa spelen särskilt väl i och med att en viss försäljning är garanterad rakt av på grund av varumärket. Marginalnyttan för förlängd utvecklingstid blir därmed minimal. I det här fallet tror jag dock att EA inser att det inte går att agera så eftersom, som du också påpekar, MMO-spelandet bygger på löpande betalningar av spelarna.

  2. Självklart finns det undantag. Men jag tycker jag sett så många företag försöka sälja sina franchise spel snabbt och inte lägger ner tid på dem. Jag favoriserar inte ATVI över EA i denna diskussion. Dock Blizzard mot EA och Activision.

    Har för mig att Westwood skulle släppa något LotR MMO för ett tag sen och jag har inte hört någon som spelar det. Men som du säger finns det självklart undantag, jag säger bara att om företagen fortsätter bränna dessa franchise namn inom spelvärlden kommer nog fler tänka som jag och ge ett okänt nytt spelnamn / ett spelnamn som grundats inom spel mer förtroende än dessa franchise spel.

    Jag kan tyvärr inte säga att jag hoppas att EA lyckas med Star Wars eftersom jag äger aktier i ATVI men det ska bli spännande att se 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.