BOK: The Five Rules for Successful Stock Investing: Morningstar’s Guide to Building Wealth and Winning in the Market

Låt er inte luras av den löjliga titeln, ”Five rules…” är på många sätt boken som jag önskar att jag hade läst mycket tidigare än så här. Här har författaren Pat Dorsey lyckats med något alldeles särskilt.

Missförstå mig inte, det här är inte på något sätt ett mästerverk. Men boken ger i sin första halva nybörjaren en klart mer pedagogisk och lättillgänglig bild av de viktigaste komponenterna av värdeinvesteringsfilosofin och faktiskt en väldigt bra genomgång både av hur man läser bolagsredovisning samt teorin kring olika värderingsmodeller. Kapitel 5 ”Financial Statements Explained” är i all sin korta enkelhet faktiskt genialt och lyckas fullkomligt med att ta ned redovisningen från sin ibland otillgängliga abstraktionsnivå. För någon som är intresserad av investering men ännu inte knäckt ”redovisningskoden” tror jag att det kapitlet ensamt gör boken prisvärd.

I allt detta är ”Five Rules…”på samma gång både mer rigorös och allomfattande än lättviktare som Peter Lynchs böcker och The Warren Buffett Way samt mindre skräckinjagande än Benjamin Grahams alster. Därmed inte sagt att problem inte finns; författaren verkar i allmänhet försvara värderingar till väldigt höga multiplar, något som jag anar är färgat av att utgivningsåret är 2004. Så är nog även fäblessen för de ganska vilda DCF-modeller som ställs upp emellanåt. Dessutom hänvisas bland annat åtskilliga gånger till Dells gigantiska moat samt till papperstidningarnas fantastiska marknadspositioner. Också Fannie Mae bedöms ha en stor vallgrav runt verksamheten.

Det här ger förstås boken värde både som tidsdokument och ofrivillig humor (även om utlåtandena inte var osanna i sak; de bara antingen underskattade förändringstakten eller underlät att redogöra för andra risker). Men mest av allt lär de oss ödmjukhet. Det är lätt att hävda moats hit och dit, men väldigt mycket är ändå mer osäkert än vad vi tror.

Sista halvan av boken består av branschgenomgångar, som även en något mer luttrad investerare kan ha nytta av. Detta är inte på något sätt djuplodande, utan består av 10-20 sidors diskussion av branschernas ekonomi, olika företagsmodeller, viktiga nyckeltal, egenheter i bokföringen inom branschen och andra nyttigheter. I framtiden kommer jag definitivt att återkomma till dessa kapitel som en resurs då jag försöker värdera olika bolag. Mycket av det som står är förvisso ”självklarheter” för någon som läst rapporter från bolag i många olika branscher, men överblickbarheten är bra och som ett medel för att samla sina tankar tror jag att det kan vara nyttigt. Dessutom diskuteras inom ramen för varje kapitel ofta både lyckades och misslyckade affärsmodeller och företag, vilket jag lägger stort värde vid som ”points of reference”.

Sammantaget ger ”Five Rules…” en fokuserad guide till företagsvärdering som bygger på metodiskt steg för steg utan att hoppa rakt till det roliga med att göra 300% på 2 år i en aktie (som de flesta tillbakablickande case studies ju brukar bestå av). Därför passar den noviser bra. Sedan avslutas boken med en väldigt bra genomgång av olika branscher som så vitt jag vet saknar motstycke i någon annan bok. Här bör mer luttrade investerare kunna finna värde.

5 thoughts on “BOK: The Five Rules for Successful Stock Investing: Morningstar’s Guide to Building Wealth and Winning in the Market

 1. Ännu en bok till inköpslistan. Min ratio lästa böcker:inköpta böcker börjar halta efter lite. Jag har inte riktigt tagit mig igenom valueinvesting from graham to buffett and beyond helt (inga undanflykter, jag är så ansträngningsskygg bara) men det låter som man kanske skulle kunna ta och läsa denna boken först innan man återgår till vifg2bb.

  Jag borde ta efter din nära bloggkollega. När han förtäljde antalet böcker han läst, bara i år, så satte jga på pokerfacet och svarade något neutralt (minns inte exakt vad om jag ska vara ärlig, chocken har gett mig minnesförlust från strax före till strax efter händelsen) för att inte göra det alldeles uppenbart att antalet det handlade om (nu läser man ju många andra saker men det gör nog andra också) förmodligen är fler än jag läst under mitt myndiga liv.
  [I och för sig så kan jag ju ALLT om precis ALLTING men man får ju inte, och det här är jag mycket noga med, gripas av sådant högmod att man inte kan kosta på sig att även lyssna till vad de andra stora tänkarna har att bidra med. Om inte annat så kan det vara intressant!]^(-1)

 2. lol, kanske var lite otydligt att jag tänkte; jag kan allt redan==> jag läser inga böcker.

  min ironi kan ha lite svårt att få luft under vingarna redan som det är, nu blev det….kraschlandning.

 3. Eftersom jag förstått att din och min bild av värdeinvestering är ganska lika, har jag nu beställt boken. Tack för tippset. Det är många lediga dagar i julhelgen att fylla ut med läsning.

 4. Jag önskade mig boken i julklapp efter denna recension och till min stora glädje så fick jag den! 🙂 Jag håller med om att det är en bra bok av det jag har läst hittills. Jag tror att boken ger de flesta någon typ av insikt och tankeställare.

 5. Pingback: The Five Rules for Successful Stock Investing av Pat Dorsey | Aktiefokus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.