Berkshire höjer återköpsgränsen

Berkshireaktien var handelsstoppad under börsöppningen idag. Förklaringen finns här

Omaha, NE (NYSE: BRK.A; BRK.B)—Berkshire Hathaway has purchased 9,200 of its Class A shares at $131,000 per share from the estate of a long-time shareholder. The Board of Directors authorized this purchase coincident with raising the price limit for repurchases to 120% of book value. Berkshire may purchase additional shares in the market or through direct offerings at no more than 120% of book value.


Spontant:

Bättre att man återköper aktier till nivåer som ligger något närmare intrinsic value än att överdrivet mycket kontanter skvalpar runt på företagets konton. Några elefanter har inte synts till på ett tag och börshumöret har bara blivit bättre och bättre, vilket förmodligen har lett till det här beslutet. Också faktumet att Buffett flera gånger ökat kapitalet som Ted och Todd förvaltar talar sitt tydliga språk: Berkshire har massvis med likvider och Buffett har, åtminstone för tillfället, svårt att hitta investeringsobjekt.

Buffett tryckte starkt på att man inte skulle se återköpsprogrammet som ett sätt att sätta ett golv på aktien från ledningens sida när det instiftades förra året. Men givetvis bör han ha sett att det är just som ett golv det faktiskt har fungerat. Aktien har inte någon gång stuckit iväg i någon större omfattning men den har inte heller en enda gång ramlat under återköpsgränsen, vilket talar sitt tydliga språk. Därför kan det möjligen vara så att Buffett ser ett visst värde i att hålla priset på en viss nivå, både med hänsyn till eventuella mammutar (som inte ens Berkshire har råd att betala kontant för utan att riskera sin säkra finansiella position) och med hänsyn till att de aktier som skänks till välgörenhet ska betinga ett något högre värde då de löses in. Men detta är nog en mindre faktor.

Jag tror inte heller denna gång att det hela kommer att resultera i särskilt många återköpta aktier givet att vi inte får en rejäl sättning på marknaden – och då kan givetvis andra investeringar ha blivit relativt sett mer attraktiva. Allt som allt ser jag detta som en rimlig del i den utveckling Berkshire har mot ett företag med en allt större betoning på sin egen operativa verksamhet i takt med att möjligheterna till icke-organisk tillväxt avtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.