Bahnhof Q3

Så har då Bahnhof rapporterat för Q3, den enligt mig på förhand mest intressanta rapporten den här rundan eftersom man inte i förväg kan ha någon aning om hur kundinflödet ser ut. Nu visade det sig väldigt överraskande, efter det förhållandevis svaga kundinflödet Q2, vara så att Q3 visade på de bästa siffrorna hittills på området. När man hade börjat tro mer säkert på en avtagande tillväxt så slog Bahnhof till med 6000 nya kunder för kvartalet. Imponerande! Utöver detta är det glädjande att man hintar om att korsförsäljningen ökar, något som är en viktig komponent i att få upp marginalerna på privatsidan.

VD-orden sade tyvärr inte så mycket specifikt om någonting;  jag hade hoppats på ett lite vidare resonemang om Portugal och några nyheter kring det. Konsolideringen i branschen har det pratats om ett tag nu och där är jag fullkomligt övertygad om att framförallt Bahnhof har kunder att vinna genom sitt renommé och med hjälp av sina finansiella muskler när några mindre konkurrenter tvingas vika ned sig framöver (ett som jag ser det oundvikligt skeende). Vi kan bara hålla tummarna för att värde fortsätter att betonas i första hand, och jag ser gärna att nytillträdda VD:n Anna Mossberg köper på sig lite fler aktier än de 5000 som hon köpte när hon offentliggjordes som Karlungs efterträdare i våras. Nu verkar likviditeten i aktien vara mer ansträngd än den någonsin varit efter den senaste ägarspridningen förra våren, men jag är övertygad om att det långsiktiga värdet i aktien i dagsläget är gott.

På dagens kurs handlas aktien till p/e 13 på det innevarande årets prognostiserade resultat. Det krävs inte ens någon särskilt imponerande tillväxt framöver för att motivera den värderingen, och här pratar vi om ett företag som vuxit med 50% årligen – och det lönsamt – de senaste åren och nu börjar även kassaflödet arta sig på ett riktigt positivt vis. Till skillnad från Alltele, som även de har ökat omsättningen starkt, så är Bahnhof redan där marginalmässigt också. Vi behöver inte hoppas på att ledningen ska kunna trolla med knäna ( ofta även kallat “synergieffekter”) för att nå acceptabel lönsamhet och effektivitet i organisationen.

Bahnhofs mål om att omsätta 500 miljoner med 10% vinstmarginal 2012 känns i och för sig avlägset och det kräver, oavsett om den organiska tillväxten även framgent är urstark, ett antal förvärv till vettiga priser för att kunna uppfyllas. Men även om de faller 100 miljoner kort om omsättningsmålet så är detta ett väldigt fint case i dagsläget. Som köpare gäller det dock att försöka hitta några ägare som är villiga att bli av med sina aktier, vilket verkar vara lättare sagt än gjort.

6 thoughts on “Bahnhof Q3

 1. Man anar vidden av din rikedom när du klagar över att bara kunna öka 5k aktier om dagen /Hesto

 2. Mja, 5k ligger väl nära vad den totala omsättningen per dag är på och då är det svårt att få köpt så mycket utan att vara kursdrivande. För övrigt har jag inte köpt några nya aktier sen i våras eftersom jag redan har en 35% av portföljen i aktien, så det är inte för min del som jag klagar 🙂 För övrigt vet jag inte om det är så mycket till klagomål, det är väl fantastiskt att så många ägare är långsiktiga.

 3. Trevligt att sidan uppskattas! Vad det gäller forumet så är det svårt att få aktivitet där och jag skriver hellre det jag har att säga direkt på bloggen där det kan läsas av fler. Men jag och David svarar gärna på frågor och ämnen som inte är direkt relaterade till bloggposterna på forumet.

 4. Hej.
  Jag ær vældigt ny på aktiehandel, har bara hållit på i en dryg månad. Snubblade ændå in på denna bloggen tack vare att jag søkte åsikter angående Activision(mitt førsta køp).
  Verkar vara en bra och intressant blogg detta, Activision, Bahnhof och Swedish match skulle vara givna delar av min portfølj om jag køpte med hjærtat, har anvænt produkter från alla tre ganska flitigt tidigare i livet.
  Tænkte bara høra om du hade lite åsikter angående Activision Q3?
  Svårt att hitta bloggande investerare som skriver om dom, och det kan vara kul att høra andras åsikter om ens innehav. Jag har iaf stor tro på føretagets framtid.

  MVH Richard

 5. Activision kan jag tyvärr inte erbjuda några åsikter eller insikter gällande. Jag är för okunnig och oinsatt. Molle har antagligen en del att bjuda på när det gäller det bolaget däremot 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.