Årssammanfattning 2012 David

Nytt år, nya möjligheter. Portföljen avkastade 26,8% gentemot SIXPRX 16,7%. I början av året såg det bra ut tills Bahnhof levererade en katastrofrapport. Såväl en stark återhämtning av Bahnhof som bra avkastning av mitt nya portföljinnehav gjorde att mitt resultat fortsatte att vara över index över hela året. Under året sålde jag mina aktier i Avanza till kurser väsentligt över dagens. Ungefär samtidigt som jag sålde rapporterade andra investerare i bloggosfären om att de precis köpt aktien, mycket till följd av de höga utdelningen. I mina ögon är har många ett orimligt fokus på just direktavkastningen. Aktieinvestering är inte lätt, och att minska ned analysen till en eller väldig få kvantifierbara variabler ser jag inte som vägen att gå. Jag gillar Avanza som företag, men min syn på deras intjäning under de närmsta åren är relativt negativ. Kortvarianten av varför är att jag ser det som osannolikt att den tidigare kreditexpansionen för svenska hushåll kan fortsätta, samtidigt som jag inte tror att huspriserna kan fortsätta uppåt på det sätt som de gjort tidigare. Det blir svårt för svenska hushåll att fortsätta sätta in lika mycket pengar på sina aktiekonton när ekonomin i övrigt går på sparlåga, och jag tror att Avanzas kundinflöden har varit “dopade” av låga räntor och kraftigt stigande huspriser (samtidigt som allt färre amorterar, och istället sparar i aktier och/eller konsumerar sina pengar).

Viktigare än själva resultatet är att jag under året har lärt mig mycket. Gilmour och jag har fortsatt att diskutera och haft ett gediget intellektuellt utbyte. Vi håller inte alltid med varandra, men samtalet är givande. Utöver dessa samtal har jag läst väldigt mycket böcker. Favoriten för året har varit Surely You’re Joking, Mr Feynman?, vilken har gett mig mycket glädje och intellektuell behållning jag kan använda för min investeringsfilosofi.

Jag betraktar resultatet av ett enskilt år som mindre intressant, men är naturligtvis nöjd med att jag de senaste fyra åren har slagit index. In i år 2013 känner jag mig mer nöjd med min portfölj än vad jag gjorde i inledningen av 2012, vilket gör att jag ser med spänning på det år som kommer. Det är dock ännu inte riktigt nära att jag meddelar mitt hemliga innehav, då flera i min umgängeskrets fortfarande ligger på köpsidan.

God fortsättning!

4 thoughts on “Årssammanfattning 2012 David

  1. Hej David!

    Tack för intressant sammanfattning av 2012. Blev väldigt nyfiken på “Surely You’re Joking, Mr Feynman”, har du möjlighet att utveckla lite mer varför du uppskattade den mycket – och hur den har inverkat på din investeringsfilosofi?

    /Martin

  2. Surely you must be joking Mr Feynman är faktiskt min favoritbok också. Den ger en härligt avslappnad attityd till både karriär och sociala sammanhang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.