Apropå det här med hur småsparare agerar…

Taurus Energy tillhandahåller en ny metod för framställning av etanol ur avfallsprodukter från skogs- och jordbruk. Metoden, som skyddas av 13 internationellt patenterade mikrobiologiska processer, gör det möjligt att producera etanol med hjälp av förnyelsebara råvaror som tidigare inte kunnat utnyttjas. Taurus Energys metod innebär stora miljövinster, samtidigt som framställningskostnaden för etanol minskar drastiskt jämfört med befintliga metoder.

Här är de patent som Taurus Energy innehar:

A recombinant yeast for lignocellulose raw materials
A modified yeast consuming L-arabinose
Metabolic engineering for improved xylose utilisation of Saccharomyces cerevisiae (phosphoketolase)
Traits in recombinant xylose-growing Saccharomyces cerevisiae using genome-wide transcription analysis
Mutated xylose reductase in xylose-fermentation by S.cerevisiae
Ethanol productivities of microbial strains in fermentation of dilute-acid hydrolyzates depend on their furan reduction capacities
Arabinose and xylose-fermenting Saccharomyces cerevisiae strains
Fermentation of Glucose and xylose in cellulosic biomass using genetically modified saccharomyces cerevisiae

Är det någon läsare som förstår innebörden av detta? Är det någon läsare som tror att den generella småspararen förstår detta? Jäst, socker, etanol, cellulosa någonting… Det ekonomiska värdet? Det är den stora frågan.

Tydligen har man precis genomfört tester som visat sig lyckosamma, och det är ju roligt att höra. Alltid trevligt när innovationer visar bärkraftighet. Förhoppningsvis kan de börja tjäna pengar snart också, vilket förstås vore det absolut bästa utslaget. På nyheten att testerna var lyckade steg aktien från strax under 2 kr till 5 kr. Halleluja! Därefter föll den snabbt tillbaka till runt 3 (strax under 100 miljoner i marknadsvärde).

Historien innehåller alla de klassiska ingredienserna: ny världsrevolutionerande teknik (som snart är fulländad), ingen intjäning, och en extremt haussad tradingaktivitet. Jag tror nog att gilmours Budord är tillämpbart. För er som inte minns det: “när forumfolket haussar är det dags att sälja”. Det ska sägas att det inte är fullt så enkelt att använda sig av det som en kontraindikator. På Avanzas företagsforum finns det trots allt några stackars pojkar satta till att haussa varenda aktie. Men när haussen har nått Flashback, då kan vi däremot vara fullständigt säkra på att att Budordet gäller.

Flashbacks värdepappersforum är i allmänhet ett ganska dött tillhåll, men när några lycksökare har luktat sig till guld och gröna skogar så lever det ibland upp. Tråden om Taurus har följdriktigt fått 350 svar på ungefär en månad. Ganska mycket för ett litet small cap-bolag som fortfarande är i teststadiet med en produkt… Det finns bolag av 10-dubbla marknadsvärdet som förmodligen aldrig ens har haft en tråd på forumet. Men så har också företag av den storleken allra oftast en riktig verksamhet, tungt ankrad i verkligheten utan ens en teoretisk möjlighet att skjuta upp bland molnen.

E24 hade ett ganska träffande uppslag om den här typen av aktier och hur det brukar sluta. Den här gången blir det förmodligen annorlunda… KÖP KÖP KÖP!

14 thoughts on “Apropå det här med hur småsparare agerar…

 1. Det här är vad jag kommer fram till baserat på namnen och utan att kolla på wikipedia. Efter mina förklaringar finns en mycket rationell förklaring till varför jag svarar på en retorisk fråga 😉

  A recombinant yeast for lignocellulose raw materials -En genmodifierad jästcell som kan bryta ner cellulosa

  A modified yeast consuming L-arabinose -Genmodifierad jäst som bryter ner en särskild typ av stärkelse eller sockerhalkohol

  Metabolic engineering for improved xylose utilisation of Saccharomyces cerevisiae (phosphoketolase) -Förbättrar jästens förmåga att bryta ned xylolosa (någon typ av fiber som liknar cellulosa)

  Traits in recombinant xylose-growing Saccharomyces cerevisiae using genome-wide transcription analysis -Dom har analyserat vilka gener som har störst påverkan på cellens förmåga att bryta ned xylolosa. Vilket land är patenten ifrån? Jag tror/trodde att kunskapspatent bara har stöd i USA.

  Mutated xylose reductase in xylose-fermentation by S.cerevisiae -Ytterligare ett patent för att förbättra metabolismen.

  Ethanol productivities of microbial strains in fermentation of dilute-acid hydrolyzates depend on their furan reduction capacities -Ytterligare ett kunskapspatent. Den här gången kring att cellen måste kunna bryta ned “furan”

  Arabinose and xylose-fermenting Saccharomyces cerevisiae strains -Jäsning av arabinos och xylolosa

  Fermentation of Glucose and xylose in cellulosic biomass using genetically modified saccharomyces cerevisiae -Jäsning av glukos och xylolosa.

  Anledningen till att jag skriver det här nu är faktiskt inte att skryta med hur duktig jag är på organisk kemi. Min poäng är att jag även om jag förstår namnen på patentent så har jag faktiskt inte en aning om huruvida Taurus energys metoder har chans att bli lönsamma. Dessutom är situationen kring genpatent mycket komplicerad (i USA kan du patentera vad som helst men måste spendera mångmiljonbelopp för att försvara patenten, i europa är vi mer strikta med vad som går att patentera).

  För att jag skulle våga satsa pengar skulle jag behöva:

  A) Klargöranden kring patentsituationen i USA, europa och asien.

  B) Kunskap om framtida kostnader för råvara samt med vilken verkningsgrad Taurus energy kan omvandla råvara till etanol.

  C) Kunskap om etanol verkligen är framtidens drivmedel.

  Det här är kunskaper som jag fullständigt saknar. För att förstå Taurus verksamhet måste man alltså inte bara vara organkemist, man behöver även juridik och energisystem i sin kompetensportfölj.

  Som organkeminörd är jag även nyfiken på hur de har lyckats lösa problematiken kring att frigöra cellulosafibrerna från ligninet. Jag lyssnade på en föreläsning förra året där de i förbigående nämnde att fibrerna ligger så tätt att enzymer är för stora för att komma åt ligninet som håller ihop fibrerna. Men eftersom det här är en finansblogg så tror jag att det ligger utanför ämnet eftersom det inte påverkar ekonom. Dom måste ha löst det på något sätt annars hade dom inte kommit så här långt.

 2. Järnvargen precis. Skillnaden är att du inser dina begränsningar samtidigt som väldigt många så kallade “småsparare” spekulerar i bolag av denna typ. De är spännande, ger ett sken av otrolig vinstpotential men har aldrig visat vinst. De människor som köper dessa bolag har förmodligen en bättre (eller mindre katastrofal) avkastning på trisslotter än att handla aktier i dessa bolag till dagens priser.

 3. Jag tror en viss man började knacka på glaset redan 1934 och inget särskilt har förändrats sedan dess 🙂

 4. Kul med lite fart i bloggen, har inte kunskap att kommentera speciellt mycket förutom att komma med dumma frågor men läser allt som skrivs. Vill gärna se lite fler inlägg från David och övriga skribenter också.

 5. Fun fact: sidan hade överlägset antal träffar igår jämfört med alla andra dagar sedan vi skrev om HQ-affären den 30 augusti. Nä, Taurus är nog inte i en bubbla… 🙂

 6. Det har dock inte påverkat något gilmour 🙂 Eller ynka två besökare har kommit in under de senaste dagarna från google genom slagning på taurus. Jag skulle nog förklara besöken med att du skrev en post på en tisdag 🙂

 7. Hejsan, intressanta inlägg på senaste men är dock lite nyfiken på hur läget ser ut i Öresund, sitter du fortfarande på dina aktier gilmour? Har behållt mina genom krisen men det känns som att du och david lämnade skutan (:

 8. Molle: Där ser man, jag som drog förhastade slutsatser utan att kolla efter ordentligt.

  gilbert: Jag sitter fortfarande på aktier, även om jag sålt av en del på vägen upp och är nu åter på samma exponering som jag var innan HQ-kraschen. Vi kommer att få anledning att komma tillbaka till Öresund på bloggen framöver 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.