Apples Q4

Apple fortsätter sitt segerkorståg och postar ännu en gång rekordvinster. Som konsument hoppas jag förstås att de fortsätter göra bra ifrån sig (äger själv en Iphone som jag är väldigt nöjd med), men att deras marginaler kanske pressas en smula. Som investerare är jag ganska övertygad om att det kommer att ske i sinom tid.

Apple Q4

Bild tagen från Wikipedia.

Ifall vi tar några sekunder och tittar på den där listan ser vi snart att branschkompositionen innehåller en anomali. Vad det gäller helårsvinster lyckas förvisso ett par bolag som inte sysslar med olja slinka in i topp 10 (Nestlé och Ford), men även den listan är väldigt dominerad av olje- och gasjättarna. Ifall vi nu funderar på Apples placering i listan över kvartalsvinster och använder Ockhams rakkniv – vad är rimligast av att Apple ställt all branschlogik på ända för lång framtid eller att man är en anomali?

Tänk på skillnaderna mellan Apples verksamhet och övriga företag på listan. Apple har inte ett naturligt monopol på en stor del av världens tillgångar på världens viktigaste scarce resources. Vad är det som gör att de skulle kunna hålla sig kvar så högt upp på listan över tid eller till och med klättra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.