Ännu mer Alcadon

Signaturen Richard P var vänlig nog att peka mig mot rätt plats i MRV:s rapportering, där man tydligt kunde läsa kring företagets anledningar till försäljningen av Alcadon samt pro forma-siffror för Q1-2012. Först och främst behöver inte Deltaco gråta alltför mycket ifall affären inte går igenom:

The closing is subject to approval of MRV’s stockholders; Deltaco shall be entitled to a termination fee of USD 250,000 in the event that MRV stockholders do not approve the Acquisition.

Under Q1 omsatte Alcadon pro forma $8,55 miljoner och hade ett rörelseresultat på $1 miljon. Detta motsvarar, givet inga säsongsvariationer, ett litet tapp mot 2011 men ligger ändå hyfsat i linje med fjolåret. Men i följande rader kan vi dock ha hittat en anledning till att förvärvet ser så otroligt billigt ut baserat på tidigare års siffror:

In April 2012, Alcadon became aware that it would be losing its largest customer of OCS products. Following that event, the Board determined that Alcadon’s remaining business was not sufficiently related to the Company’s core business, and decided to accept proposals to sell Alcadon.

Hur stor denna “largest customer” är framgår inte, men att nuvarande Alcadon inte är lika mycket värt som ifall kunden hade stannat kvar känns inte som en orimlig gissning.

8 thoughts on “Ännu mer Alcadon

 1. Kundbortfallet gör ju det hela lite mer förklarligt. Lät som sagt lite för bra för att vara sant tycker jag, det var ju nästan så att man ville gräva djupt i sin egen plånbok och bjuda över Deltaco!

  Ska i alla fall försöka bilda mig en uppfattning om vad denna kund kan ha inneburit för intjäningen även om jag antar att det är ganska omöjligt att få reda på om det inte presenteras publikt.. Jag antar att ni alla har försökt att hitta något om detta..

  Emil

 2. Attans, jag som värderade att köpa en stor post efter ditt förra inlägg. Det såg ju otroligt bra ut!

 3. Försökte posta tidigare men inlägget kom inte med, trodde jag hade sparat inlägget någonstans men tydligen inte.

  Nåväl, huvudfrågan var bara om någon kan förklara för mig hur jag ska tolka pro forma resultaträkningen för 2011:
  http://ir.mrv-corporate.com/phoenix.zhtml?c=103858&p=irol-SECText&TEXT=aHR0cDovL2lyLmludC53ZXN0bGF3YnVzaW5lc3MuY29tL2RvY3VtZW50L3YxLzAwMDExMDQ2NTktMTItMDU2NjM3L3htbC9zdWJkb2N1bWVudC8xL3BhZ2UvNzg%3d

  Jag tolkar det hela som att siffrorna under första Alcadokolumnen representerar hur totalresultatet hade påverkats utan Alcadon. Alla siffror inom parantes representerar negativa tal. Den logiken ligger i linje med vad gilmour skrev i tidigare inlägg baserat på Q2 pro forma så vitt jag kan se. Det hela blir dock lite märkligt eftersom operating income under första alcadonkolumnen är utan parantes, d.v.s., MRVs totalresultat (om jag tolkat det rätt) hade varit bättre utan Alcadon, dvs Alcadon gjorde förlust. Eller? Nu har jag ju den svenska årsredovisningen för 2011 och där litar jag på att rätt siffror presenteras men det skulle ändå vara trevligt att förstå det här.

  Någon?

  Emil

 4. Jag kan nog ha varit lite otydlig. Kort och gott. Varför står det att alcadon gick med förlust 2011 enligt mrv? Jag antar att det måste vara något som jag totalt missförstått. Kan ingen bara skriva rakt upp och ner vad siffrorna representerar? Kan verkligen inte begripa hur det kan vara på något annat sätt än jag kommit fram till men samtidigt stämmer ju inte sifrorna (ja alltså utöver rimliga valutavariationer menar jag självklart).

 5. Ja, det stämmer som du säger att de visar förlust. De har goodwillnedskrivningar där ($7,1m] relaterade till Alcadon som inte återfinns i Alcadons svenska rapportering och förstås inte påverkar rörelsen som sådan. Som du ser är det en engångsnedskrivning då samma post är nollad om man tittar bakåt. Justerar du för goodwillnedskrivningen verkar rörelseresultatet överensstämma hyfsat med den svenska rapporten (inom marginalen för valutasvängningar).

  Goodwillen ligger i balansräkningen på koncernnivå och allokeras antagligen till Alcadon i pro forma-siffrorna eftersom det är i den entiteten den uppkommit. På så vis kan man också smidigt putsa upp fernissan på “det nya” MRV:s 2011 pro forma-resultaträkning.

 6. Grymt! Inser att jag borde försöka springa ikapp mina ambitioner och åtminstone öppna redovisningslitteraturen som jag lånade på biblioteket. Hade inte ens en tanke åt det där hållet.

  Tackar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.