Vindkraft

Vindkraft

Nästa vecka noteras två vindkraftsföretag på börsen, Arise Windpower och 02 Vind. Jag fick själv ett erbjudande att teckna aktier i Arise Windpower via nordnet men kommer inte att utnyttja detta. Varför inte kan man då fråga sig?

Företaget möter helt enkelt inte mina krav för en investering. Arise Windpower har inte gjort vinst varken 2009 eller 2008. Mer information har jag inte letat upp men eftersom företaget är i uppbyggnadsstadiet så antar jag att det aldrig gjort vinst. Framtiden är dessutom svår att tyda då jag inte är insatt i branschen. Att branschen är ny och under ständig utveckling gör det inte lättare. Att teckna aktier i dessa företag vore enligt mig att spekulera friskt vilket jag försöker undvika att göra med undantag för någon enstaka fotbollsmatch. Jag tror att det är svårt att hitta värde vid börsnoteringar överhuvudtaget då det är företaget själv som sätter reglerna. Företaget bestämmer när det ska noteras, och marknadens insyn är inte den bästa.

Hur som helst har det skrivits flitigt om vindkraft i media den senaste tiden och det känns som vindkraft håller på att bli den nya hypen. För samhällets skull får vi förhoppningsvis inte se någon ny spekulationsbubbla även om det vore trevligt då de fina företagen som vi är intresserade av förmodligen skulle få mindre fokus och uppskattning av marknaden. Vi kommer att hålla oss borta från dessa företag tills vindkraftsmarknaden är mer förutsägbar och tills dessa företag börjat visa stabila vinster (om detta ens händer).

Vore kul att höra lite vad ni läsare tycker och tänker om detta, kommentera gärna!

3 thoughts on “Vindkraft

  1. Om jag förstått saken rätt är fortsatta statliga subventioner ett måste för att de ska kunna visa vinst, annars går det aldrig att räkna hem projekten.

  2. Ja det stämmer, vindkraft är än så länge ingen konkurrenskraftig el på egen fot. Det kanske jag borde nämnt i inlägget. Har för mig att de statliga subventionerna gäller till 2025 eller om de var 2030 och än så länge vet man ju inte vad som händer efter det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.