Spela på film

Jag och Hugo var just och såg Martin Scorceses nya film “Shutter Island” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Filmen var bra, även om jag tycker att dagens trailers visar alldeles för mycket av innehållet vilket hade förstört lite av filmen för mig. I vilket fall kändes det som ett filmrelaterat inlägg var på sin plats och jag kom över artikeln “Investors can soon make bets on movie box office” från Los Angeles Times.

Enligt artikeln kommer det förmodligen bli möjligt för de amerikanska filmstudiorna att hedga sina filmprojekt då det införs instrument som gör att man kan ta position mot en viss öppningssumma för filmer. En films öppningssumma består endast av dess biointäkter om jag kommer ihåg rätt. Artikeln tar även upp den otroligt stora risken som förknippas med att göra film. Majoriteten av alla filmer går med förlust, de tre som lyckats bäst har dock visat otroligt stark försäljning. Siffrorna nedan är plockade från IMDB.

Rank Title Worldwide Box Office
1. Avatar (2009) $2,613,344,022
2. Titanic (1997) $1,835,300,000
3. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) $1,129,219,252

Om dessa instrument kommer bör de dock ses som spekulativa och inte ses som investeringar. Hur som helst är det lite roligt för alla oss som är filmintresserade, om några månader kanske vi kan satsa en liten slant på dagens filmöppning istället för dagens Champions League match.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.