Aktiespararnas funktion på bolagsstämmor

Av någon konstig anledning är jag medlem i Aktiespararna. Det är inte för att faktiskt finner någon nytta med deras tjänster, även om medlemstidningen ibland är halvtrevlig läsning. Jag kan tänka mig att en del av deras medlemstjänster är mycket uppskattade, om inte annat för att de gör möjlighet att nätverka över gratis kaffe och kaka någon gång i månaden. Dessutom ger ju organisationen arbetstillfällen för folk som aldrig lyckades nå toppen i de politiska ungdomsförbunden och säkra inkomst på så vis. Skämt åsido, det är inte det som detta inlägg ska handla om.

På de få bolagsstämmar som jag har varit på har Aktiespararna alltid haft en representant som framfört ett antal åsikter i olika frågor. Oftast handlar dessa mest om formalia kring rapporteringen eller frågor om ersättning till ledning och styrelse. Optioner och aktieåterköp är två käpphästar för organisationen. Det är bra att det finns någon som belyser dessa frågor. Ibland verkar representanterna ganska okunniga om företagets verksamhet, men det har jag förståelse för. Bevakarna gör det, antar jag, i stor utsträckning på frivillig basis utan ersättning. Dessutom är de inte bara satta på ett enda bolag utan ett flertal. Under årsmötesperioden på våren springer de ofta mellan flera olika stämmor per dag.

Vad jag däremot inte förstår är varför organisationen inte aktivt för en offentlig databas över vilka synpunkter som man har framfört och hur ledningen har reagerat på de olika förslagen, samt gör uppföljning på detta över tid. Ska Aktiespararnas aktivism löna sig måste man etablera ett tryck mot befattningshavarna i börsbolagen i så stor utsträckning det överhuvudtaget bara går. Många årsmöten bevistas endast av insiders och Aktiespararna och kanske några få mindre aktieägare. Detta är naturligt då närvaro för mindre ägare oftast inte kan motiveras ekonomiskt. Det kan innebära en längre resa och dessutom sker många årsmöten mitt på blanka dagen, då de flesta människor har ett jobb att gå till.

Om synpunkterna stannar inom väggarna för platsen för stämman och inte kommer ut till allmänheten eller åtminstone finns i sökbar form för dem som det är angelägen information, så fyller inte Aktiespararnas bevakning sin funktion. Inte sällan kommer inte ens stämmoprotokollen marknaden till del. Här kan Aktiespararna verkligen göra en skillnad, om så bara den är informationsåtergivning. Dessutom skulle det kunna ge ett tillgängligt facit på förslagens effekt. Både Aktiespararnas funktion som organisation och ledningarnas mottaglighet för synpunkter skulle kunna synas i sömmarna på ett bättre sätt.

Aktiespararna borde helt enkelt börja fokusera mindre på myspysigt samkväm och mer på seriös public service om de vill vara fortsatt relevanta.

4 thoughts on “Aktiespararnas funktion på bolagsstämmor

 1. Håller med dig. Har med viss sorg lämnat föreningen i sommar, för att jag inte kan se att dess inriktning har något med mig att göra. Med sorg, för att jag tror att en förening av denna typ verkligen behövs.

  Men den är till 95% upptagen av spekulanter, kortsiktiga och TA folk. Inget omoraliskt i det. Det motsvaras nog av vad dom allra flesta håller på med i Sverige.

  Det är nog bara att inse att vi “företagsägare” är en försvinnande liten del av marknaden och inte räcker till för att driva varken en tidning eller en förening.

  Har deltagit i en del av deras möten men känner att jag har inget gemensamt med så gott som alla deltagare.
  Mvh kalle56

 2. Bra förslag! Är själv medlem i Aktiespararna och jag uppskattar oftast träffarna (går ju på de träffar jag tycker är relevanta för mig så en viss sållning sker ju). Håller dock med kalle56 att mycket fokus generellt är på sådant som inte är jätteintressant så som t.ex. kortsiktiga kursrörelser men en förening blir ju också lite till vad man gör den till och som medlem kan man ju vara med och påverka. Alternativet vore kanske någon form av nätbaserat nätverk men jag tycker att nätverket av bloggar lite redan fyller en sådan funktion. Det går ju ta del av en hel del människors tankar och funderingar där ute…

 3. Spartacus
  Nätet har ju blivit en räddning för alla med udda intressen. Kan ju kännas bra ibland att kunna surfa ut och se att man inte är helt ensam med sina tankar. Jag har nog mer eller mindre givit upp om att förklara våra tankar för andra. Har försökt i den
  aktieklubb jag är medlem i och även med hustru, döttrar och svärsöner. Tror mer och mer att det är en process som måste komma genom egna tankar och erfarenheter.

  Men vill tacka alla er som orkar hålla på och skriva era bloggar. Dom fungerar som ett välkommet vattenhål för oss andra investerare.
  Mvh kalle56

 4. Har för mig att det kostade mig 100 kronor att gå med genom studentrabatten. För de 100 kronorna får jag lite tidningar och mycket rabatter. Jag som inte är så rik att jag har de bästa depåvillkoren på avanza får kraftigt förbättrade sådana till exempel. 0.055% courtage (minimum på 29 kronor!), även många utländska aktier handlas billigare än vad de annars gör med premium guld/platina.
  Tror villkoren bäst överensstämmer med pro3 men med lägre minimicourtage. Avanza trader är gratis också, om man är lagd åt det hållet. Enbart en sådan här sak kan ju göra det till en god affär att vara medlem. 🙂

  Kan ju inte riktigt uttala mig om hur de sköter den roll som det rimligen avses att de ska ha eftersom jag tyvärr inte gott på ett endast kafferep, men det skulle vara trevligt att göra det någon gång. Att den ädla ursprungsagendan trubbas av lite samtidigt som andra intressen börjar uppta större utrymme är väl säkert en rätt vanlig men tråkigt följd allt eftersom tiden går och de blir större.

  Man får starta organisationen aktiespararbevakarna med förstaregel att det aldrig kommer bli annat än max en slät och jävligt svart kopp kaffe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.