Pris & säkerhetsmarginal

När vi har hittat ett företag som vi verkligen gillar är det dags att kolla på priset och detta är enligt oss det absolut viktigaste. Dessa frågor behöver besvaras:

inom vilket intervall tror vi att företagets riktiga värde ligger?
hur mycket kan vi betala och samtidigt behålla en bra säkerhetsmarginal?

Detta skiljer ju självklart från person till person. Men det är så logiskt som det låter. Desto större säkerhetsmarginal desto mindre risk och desto större utrymme för felbedömningar.

När vi tittar på priset på en aktie så är det oftast P/E ration (Price per share/ Earnings per share) vi kollar på. Detta nyckeltal brukar vi använda på flera sätt. Vi brukar kolla på pris / genomsnittsvinsten för de senaste åren och även på de historiska P/E tal som aktier sålts för. Med hjälp av det kan vi se hur marknaden värderat företaget innan och vad som egentligen har hänt på sistone. Ibland ligger det fundamentala händelser bakom och ibland har marknaden bara ändrat sin uppfattning om bolaget. Möjligtvis är hela markaden pessimistiska eller optimistiska för tillfället och i dessa lägen brukar det vara bra att gå mot strömmen.

Vi använder inte den framtida p/e ration så mycket eftersom analytikerna ofta har väldigt fel ändå. Självklart är det användbart om två-tre kvartalsrapporter redan finns ute då man kan kolla igenom dom och se vad som redan är hemma i handen så att säga. Men jag tror inte på att enbart handla på spådda p/e tal långt fram i tiden då de är riskabelt och det finns mycket som kan gå fel.

Det finns även andra nyckeltal som är värda att kolla på så som P/BV (Price per share / Bookvalue per share) mm. Nyckeltalen är olika användbara i olika branscher. Något som är bra är däremot att kolla på liknande bolag inom samma sektor och jämföra med dem.

1 thought on “Pris & säkerhetsmarginal

  1. Pingback: Joel Greenblatts magiska formel « Värdeinvesteraren

Comments are closed.