Spridning av investeringar

Detta är ett ämne som det har pratas mycket om överallt. Akademikerna föreslår en stor utspridning av dina investeringar då det minskar den totala risken. Vi tror det kan vara bra men om du samtidigt har hittat ett par lägen som ser väldigt överlägsna ut mot resterande alternativ så verkar det dumt att sprida ut investeringskapitalet det för mycket (Peter Lynch s.k Diworseification).

Detta låter för oss helt logiskt men det är samtidigt viktigt för oss att ha en bra spridning. Det låter även logiskt att ju skickligare man blir och ju bättre säkerhetsmarginal man får/har fått på sina köp desto mer kan man fokusera sina investeringar. Eftersom vi inte ser oss själva som proffs än så kommer vi försöka sprida ut vårat kapital över 15-20 bolag med större fokus på de som vi tycker ser mest attraktiva ut.

Självklart kanske det inte är bra att ha för stor fokus på små bolag i osäkra tillväxtmarknader etc. eftersom dessa oftast innehåller en större risk. Vill man bara investera i sådana bolag bör man nog ha en vidare spridning.

Graham har även skrivit i “The Intellegent Investor” att den smarte investeraren ska ha en 75%/25% – 25%/75% uppdelning på sin portfölj emellan obligationer och aktier. Detta är naturligt beroende av hur lång förväntad investeringstid du har och vissa argumenterar även att han var extrem då han fick genomleva den stora depressionen.

Eftersom jag endast är 23 år och har en lång placeringshorisont framför mig kommer jag att ha det mesta av mina investeringar i aktier men jag har även en del pengar vid sidan av. Jag kanske ändrar mig på denna punkt när obligationerna ser mer attraktiva ut eller jag inte hittar en enda aktie som ser prismässigt attraktiv ut. Som ni vet finns det dock en hel djungel att granska igenom innan man sitter där!